Felújítanák, kibővítenék a Székely Nemzeti Múzeumot

Már második alkalommal pályázik a Kovászna megyei önkormányzat a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum felújítására a Regionális Operatív Program keretében – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n. A testület kedden rendkívüli ülésén fogadta el a beruházás műszaki és gazdasági dokumentációját, a pályázatot még ezen a héten benyújtják, és bíznak benne, hogy év végéig választ is kapnak.

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke elmondta, az A kategóriás, országos jelentőségű műemlék épületegyüttesnek a felújítása 22 millió lejbe kerül, ebből az önrész összesen 4 millió lej, a többit a Regionális Operatív Program keretében hívná le az önkormányzat. Ezen a tengelyen a központi fejlesztési régióban, tehát a hat megye összesen 33,5 milliót költhet műemlék-felújításra. Legtöbb 5 millió euróra lehet pályázni, a Székely Nemzeti Múzeum felújítására 4,8 millió eurót kérnek.

Tamás Sándor egyébként rámutatott: a keret rendkívül „szerény”, a 33,5 millió euró még Kovászna megyének sem volna elegendő, hogy a megye műemlékeit restaurálják. Ugyanakkor elmondta, Székelyföld egyik legreprezentatívabb épületének korszerűsítése időszerűvé vált, és bemutatta Potsa József háromszéki, Daniel Gábor udvarhelyszéki és Mikó Mihály csíki főispánnak a 19. század végén megfogalmazott felhívását, amelyben arra kérik a székely nemzet tagjait, adakozzanak a múzeum javára.

A Kós Károly tervei alapján 1912-ben megépült épületet már 1936-ban fel akarták újítani, ezeket az elképzeléseket részben a hetvenes-nyolcvanas években ültették gyakorlatba, azután csak kisebb beruházásokra került sor – mondta a háromszéki politikus. Tamás szerint a mostani terv keretében lehetőség lesz az épületegyüttes értékeinek kiemelésére, s reményeik szerint ezzel növelni tudják az intézmény népszerűsé­gét és versenyképességét. Vargha Mihály, a múzeum igazgatója elmondta, a kívülről még mindig gyönyörű főépületben elavult az épületgépészet, korszerűsítésre szorul a fűtés, a víz- és a villanyhálózat is.

A pályázat összeállítása során feltérképezték a problémákat, és a lehetőségeket, a cél, hogy 21. századi követelményeknek megfelelő múzeumot alakítsanak ki, bővítsék a látogatási felületet. Berendezésekre nem tudnak pénzt lehívni, ám ha az épületet renoválják, akkor évente lehetne lehetőségük kisebb beruházásokra, véli az igazgató. Hozzátette, a következő években továbbfejlesztenék az intézményt, közönségbarát tereket, kávézót, ajándékboltot alakítanának ki, multimédiás kiállításokat szerveznének, a szomszédos telken pedig műtárgyvédelmi és restaurátor-központot létesítenek.

„Itt a lehetőség, hogy 21. századi múzeumot alakítsunk ki. A múzeum valójában tudomány- és kompetenciaközpont, bár most a szerepe eltolódik a látvány felé. A szórakoztatáson kívül tudományos kutatást kell folytatni, és annak eredményeit be kell tudjuk mutatni” – szögezte le az igazgató. A megyei önkormányzat már 2009-ben is pályázott a múzeum felújítására, azonban a kérés várólistára került, mert az erre a célra elkülönített pénz elfogyott – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »