Felújítaná a román állam a Batthyáneumot

A román állam restaurálná a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtárat, és megnyitná a látogatók előtt – közölte hétfőn Dacian Cioloş kormányfő Gyulafehérváron azután, hogy a helyi önkormányzati vezetőkkel találkozott.

batthyaneum_b

Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök elmondta: a megbeszélésen a könyvtár helyzete is szóba került, és az ingatlan jogi helyzetének tisztázása után kezdődhet el az épület rehabilitálása. A létesítmény jelentőségét méltatva kiemelte, a Batthyáneum nemcsak romániai, hanem európai érték. Ennek közelében egyéb kulturális, alkotói terek is kialakíthatóak, és ennek érdekében európai uniós forrásokat is igénybe vesznek.

A Batthyány Ignác püspök által a római katolikus egyházra és Erdélyre hagyott, de 1947-ben államosított könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek, ősnyomtatványok háromnegyed részét. A könyvtárat visszakérte a román államtól a gyulafehérvári római katolikus érsekség, de kérelmét tavaly szeptemberben visszautasította a restitúciós bizottság.

A hatósági döntést az egyház a közigazgatási bíróságon támadta meg, a per még folyamatban van. Az állam arra hivatkozva utasította el a kérést, hogy a visszaigénylő nem azonos a telekkönyvben szereplő egykori tulajdonossal. A könyvtárat és a csillagvizsgálót az érsekség kérte vissza, a telekkönyvben viszont tulajdonosként a Csillagda szerepel. Ugyanis általános gyakorlat volt egykor, hogy az egyház valamely belső egységét tüntették fel tulajdonosként. Ma is az érsekség tulajdonában van a Csillagda nevű szőlős, ennek a bevételeiből fedezték a könyvtár és a csillagvizsgáló fenntartási költségeit.

A román államot 2012-ben kártérítés fizetésére kötelezte az Emberi Jogok Európai Bírósága amiatt, hogy évtizedeken át nem hozott döntést a Batthyáneum visszaszolgáltatása ügyében, amelyről 1998-ban egy kormányhatározat rendelkezett, és amelyet a bíróság 2003-ban arra hivatkozva érvénytelenített, hogy a püspök Erdélyre és az egyházára hagyta az értékes könyvtárat, Erdély pedig jelenleg Románia része. A római katolikus egyház többször is tiltakozott román és nemzetközi fórumokon a könyvtár visszaszolgáltatásának halogatása, majd elutasítása miatt, eredménytelenül.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »