Felturbózták a Taxi megalománellenes dalát

Felturbózták a Taxi megalománellenes dalát

Videoklipjének átalakított és 35 új „szereplővel” kiegészített változatát tette közzé szerdán a világhálón a Taxi együttes vezetője, Dan Teodorescu.

taxi w kombo_bMarian Râlea és Stela Popescu színművész is megjelenik a videoklipben

A zenekar áprilisi, eredeti dala miatt felbolydult a román közélet, mivel a szám szövege bírálta az államegyháznak tekintett ortodox egyház megalomán bukaresti beruházását, amelynek során a Nemzet Megváltása katedrális néven óriási székesegyházat építenek. Az áprilisban megjelent klip üzenetéhez román hírességek adták arcukat, köztük Grigore Leşe népdalénekes, aki visszakozott, mondván, hogy félrevezették, mivel nem tájékoztatták pontosan arról, milyen témájú klipben kell szerepelnie. Így a zenekar eltávolította a felvételt a világhálóról.

A szerdán megjelent, összesen 67 hírességet felsorakoztató új verzióban a korábbi szereplők mellett – a népdalénekes helyett – zenészek, énekesek, színészek, értelmiségiek tűnnek fel, többek közt Stela Popescu színésznő, Marian Râlea színész (aki hétfő este elnyerte a legjobb férfi alakítás Uniter-díját), Ioan Gyuri Pascu zenész, Pavel Stratan énekes, Ovidiu Ioncu „Kempes” zenész. A dal videoklipjét szerdán, megjelenése után két órával már több mint ötezren látták a videomegosztó portálon, és megannyi dicsérő hozzászólást írtak alája.

A Despre smerenie (A szerénységről) című klipben az együttes frontembere arról énekel, hogy álmában keresni kezdte az urat, de a több hektáron elterülő, jelenleg még építés alatt álló székesegyházban nem találta. Ahogy azonban tovább bolyongott, egy alig száz négyzetméteres, kis fatemplomban bukkant rá. A dal refrénjét – „szerintem Isten a fát szereti és a kisméretű helyeket” – rajta kívül ismert román közszereplők, médiaszemélyiségek, például Dan Bittman, Virgil Ianţu, Andreea Esca, Ştefan Bănică Jr., Teo Trandafir, Ada Milea vagy Mircea Cărtărescu is elismétlik.

A videoklip nagy vitát kavart, egyes kommentárok azt rótták fel a klip készítőinek, hogy ők is fényűző életmódot folytatnak. Egy másik bíráló, Magda Câmpeanu blogger nyílt levélben fejezte ki nemtetszését, az írást pedig a kliphez hasonlóan rengetegen megosztották. A nyílt levél szerzője odáig ment, hogy leszögezte: a katedrális bírálói az iszlámnak ágyaznak meg. „Kereszténynek nevezzük magunkat, de harcolunk egy ortodox katedrális megépítése ellen. Mecsetet akarunk? Mert ez az út oda vezet” – áll az írásban.

A felháborodás nyomán Dan Teodorescu, a Taxi frontembere megkövette mindazokat, akik sértőnek találták a klipet. „Nem gondoltam, hogy egy enynyi gyengédséggel tolmácsolt üzenet ennyi agressziót képes kiváltani. Mindenkit megkövetek, akit zavart, amit mondtam. Ígérem, hogy a továbbiakban is pontosan azt fogom mondani, amit érzek és hiszek. Isten engem úgy segéljen” – áll az énekes üzenetében.

Kiállt az üzenet mellett a klipben szereplő közszereplők elsöprő többsége is. Mircea Cărtărescu író például úgy fogalmazott: a dal nem kiáltvány, és nem is akar már folyamatban lévő dolgokat leállítani. „Csupán kételyről van szó, amelyet óvatosan, méltóságteljesen és végső soron egyöntetűen mosollyal az ajkunkon fejeztünk ki” – fogalmazott Cărtărescu.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »