Feltételekkel maradhat a Fidesz az Európai Néppártban

A Stop Soros törvénycsomaggal és a CEU-val kapcsolatosak a Fidesz német testvérpártjának elvárásai. A Fideszt hivatalosan nem értesítették a feltételekről.

A Tagesspiegel című lap értesülése szerint az úgynevezett Stop Soros törvénycsomaggal összefüggésben fogalmazott meg aggodalmakat Angela Merkel pártja. A német Kereszténydemokrata Unió magyarországi megbízottja, Andreas Nick a lapnak azt mondta, két feltételt szabtak a Fidesznek, amelyek ha teljesülnek, nem zárják ki a pártot az Európai Néppártból.

Az ATV Híradója elérte Andreas Nicket, aki nem ultimátumról, inkább elvárásról beszélt. Mint mondta, amikor a szabad és nyílt társadalom léte megkérdőjeleződik,

amelyek a kereszténydemokrata értékek középpontjában állnak.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté azt mondta, hivatalosan nem kaptak megkeresést a német testvérpártjuktól, de

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni, a Fidesz frakciója pedig támogatja a szigorított Stop Soros törvénycsomagot, különösen azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon.

CEU-ügyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy hete azt mondta, a kormány csak azután foglal majd állást a Közép-Európai Egyetemnek a felsőoktatási törvénnyel összhangban lévő tevékenységéről, hogy az intézmény New York-i kampuszát meglátogató magyar delegáció elkészíti a vizitről a hivatalos beszámolóját.

Korábban Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese az InfoRádióban azt mondta,

Most már csak az van hátra, hogy a kormány aláírjon egy szerződést New York állammal.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »