Felszólította az afganisztáni tálibokat az ENSZ BT tizenegy tagja, hogy ne nyomják el a nőket

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) többségi szavazattal (pontosabban a 15-ből 11 tag aláírt egy közös nyilatkozatot, – a szerk.) pénteken arra szólította fel Afganisztán tálib vezetőit, hogy azonnal vonják vissza a lányokra és nőkre vonatkozó valamennyi "elnyomó" korlátozást.

A tanács ezt követően zárt ülést tartott, hogy megvitassa a tálibok legújabb, a humanitárius szervezetekben dolgozó nőkre vonatkozó tiltását. Az afgán lépés tovább súlyosbítja az országban az amúgy is kritikus humanitárius válságot.

A 15 tagú testület tizenegy tagja egy közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a női segélymunkások kulcsfontosságú szerepet töltenek be Afganisztán "súlyos humanitárius helyzetének" kezelésében. Létfontosságú életmentő támogatást nyújtanak a nőknek és lányoknak, akiket a férfiak nem érnek el. A dokumentumban egyben megismételték a tanács követelését, hogy a humanitárius szereplők nemre való tekintet nélkül, akadálytalanul juthassanak be a területre.

Isikane Kimihiro japán nagykövet, a tanács jelenlegi elnöke a nyilatkozatot újságíróknak adta át. A testületi elnököt az ülést összehívó 10 másik ország – Albánia, Brazília, Ecuador, az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek, Franciaország, Gabon, Málta, Nagy-Britannia és Svájc diplomatái vették körül.

Hírdetés

A BT négy tagja, Kína, Ghána, Mozambik és Oroszország nem támogatta a nyilatkozatot. A testület 11 tagja sürgette továbbá, hogy azonnal vonják vissza a tálibok által a középiskolába, valamint az egyetemre járó lányokra és nőkre vonatkozó tilalmat, valamint a nők emberi és szabadságjogainak korlátozását.

Diplomaták közlése szerint egyes tagállamok olyan határozatot szorgalmaznak, amelyben követelik, hogy a tálibok vonják vissza a nőkre és lányokra vonatkozó rendeleteket. Egyelőre nem tudni, hogy megszületik-e egy ilyen dokumentum.

David Miliband, az 1988 óta Afganisztánban működő Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) elnöke elmondta, hogy tavaly 8 ezer munkatársuk, aki között 3 ezer a nő, 5,3 millió afgánnak nyújtott segítséget országszerte, köztük 2,7 millió nőnek és lánynak.

Az IRC jelenleg kénytelen szüneteltetni a legtöbb műveletét, mert a tálibok rendelete megtiltotta a női nem kormányzati szervezetek munkatársainak a munkavégzést – hangoztatta Miliband a tanács számára készített tájékoztatójában, amelyet megkapott az AP amerikai hírügynökség.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »