Felszentelték Iosif Păuleţet, a Jászvásári Római Katolikus Egyházmegye hetedik püspökét

Felszentelték Iosif Păuleţet, a Jászvásári Római Katolikus Egyházmegye hetedik püspökét

Urunk színeváltozásának ünnepén augusztus 6-án a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmisében felszentelték a Jászvásári (Iaşi) Római Katolikus Egyházmegye hetedik püspökét, Iosif Păuleţet a iaşi-i Szűz Mária királynő-székesegyházban.

Július 6-án Ferenc pápa elfogadta Petru Gherghel jászvásári (Iași) megyéspüspök lemondását, és kinevezte utódának Iosif Păulețet, aki eddig a bukovinai főesperesség főesperese és a suceavai Nepomuki Szent János-egyházközség plébánosa volt.

A júniusi pápalátogatásra emlékeztetett az időjárás – emlegették a román televízióban is közvetített szentmise kommentátorai –, hisz bár tegnap nem volt ígéretes az időjárás, az ünnepre megérkezett a napsütés. A leköszönő főpásztor, Petru Gherghel köszöntötte Miguel Maury Buendía apostoli nunciust és a jelen lévő püspököket a liturgia kezdetén. A szentmisén részt vettek az erdélyi és partiumi magyar többségű egyházmegyék főpásztorai is.

A liturgián az új püspök szíve szerinti, igényes egyházzenei szolgálatot egy egyesített vegyes kar látta el, Ciprian Antălucă egyházzenész vezetésével. A Missa de Angelis dallamai tették felemelővé az ünnepet; felajánláskor felcsendült a romániai pápalátogatás himnusza is.

Az igeliturgiában az új püspök unokahúga és unokaöccse olvasta fel a szentírási részeket, a zsoltárt is egy fiatal családtag énekelte.

A püspökszentelés szertartását Petru Gherghel vezette, aki ünnepi homíliáját két kulcsszó köré építette: kiválasztás és engedelmesség. Isten az, aki kiválaszt és meghív, püspöknek lenni pedig szolgálatot jelent. A Mindenszentek litániájában, amikor a szentelendő püspök földre borulva fejezi ki teljes önátadását Istennek, a nemrég boldoggá avatott romániai szent életű személyeket is segítségül hívták.

Miután Iosif Păuleț átvette a püspöki jelvényeket, a szentmise főcelebránsi szerepét is átvette. A szentmise végén Ioan Robu, a romániai püspöki konferencia elnöke köszöntötte az új, majd rögtön utána az emeritus püspököt.

Iosif Păuleț címere és pásztorbotja személyiségének és főpásztori programjának kifejezője – a bibliai nárduszvirág Ferenc pápa címérében is fellelhető. Jelmondata: Tu solus Dominus – Egyedül te vagy az Úr!

Hírdetés

Az új püspök néhány nap múlva szülőfalujában, a Neamț megyei Tămășeniben (Tamásfalva), majd Szűz Mária mennybevételének ünnepén a híres Mária-kegyhelyen, Cacicában fog búcsús szentmisét celebrálni.

* * *

Nyisztor Tinka néprajzkutató, a moldvai magyar nyelvű misék bevezetéséért évtizedek óta küzdő pusztinai Szent István Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: azt remélik, hogy az új püspök meghallgatja kérésüket, és engedélyezi a heti egy magyar nyelvű misét azokban a csángó falvakban, ahol igény van erre. Nyisztor Tinka megjegyezte: ezzel a gondolattal vett részt a püspök beiktatásán, és ezért fog kihallgatást kérni az ősz folyamán az egyházmegye új vezetőjétől.

Nyisztor Tinka úgy vélte: az új püspök ugyan olyan vidékről származik, ahol a római katolikus vallásúak rég elvesztették a magyar anyanyelvüket, a papoknak egy új generációjához tartozik, ezért kedvező viszonyulásra számítanak részéről. Hozzátette: az is bizakodásra ad okot, hogy a püspök Bukovinában, egy olyan régió főespereseként szolgált, mely egykor az osztrák–magyar monarchia részeként soknemzetiségű térség volt, és ennek maradványaként a többnyelvűséggel a jelenben is találkozhatott.

*

A jászvásári püspökséghez tartozó nyolc moldvai megyében – a püspökség honlapján közölt adatok szerint – 206 ezer római katolikus hívet tartanak számon. Magyar kutatók 30-40 ezerre becsülik azoknak a moldvai katolikusoknak a számát, akik beszélik a magyar nyelv valamely nyelvjárását.

Forrás: Romkat.ro; MTI

Fotó: Episcopia Romano-Catolică de Iaşi Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »