„Félszázad” – Könyvbemutatóval köszöntötték a központi szemináriumban a 70 éves Török Józsefet

„Félszázad” – Könyvbemutatóval köszöntötték a központi szemináriumban a 70 éves Török Józsefet

November 26-án este az Egyetemi Templomban (Kisboldogasszony-templom) Török József teológus, egyháztörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetője mutatott be szentmisét. A homíliát Marton Zsolt, a Központi Papnevelő Intézet rektora mondta.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az evangélium Szent Máté könyvének arra a részére épült, amikor Jézus a végidők jeleiről beszélt, azon belül is az éberségre intette tanítványait (24,36-44). A rektor kiemelte, hogy advent első vasárnapjával új egyházi esztendő kezdődik, egy nagy, szent utazás, amelynek két fő állomása a karácsony és a húsvét. Az Örökkévaló, az egész világ Ura, a Megváltó Krisztus érkezik el közénk. Ahhoz, hogy a karácsony igazi ünnep legyen, szükséges beengednünk a személyes életünkbe is Krisztust, s mindezt nem csupán szavakkal, hanem jó cselekedeteinkkel tehetjük meg, megtisztult lélekkel belépve az adventbe, az új egyházi esztendőbe.

 

A szentmise után a papnevelő intézetben bemutatták a hetvenesztendős Török József Félszázad című könyvét, amit az Ecclesia Kiadó jelentetett meg. Az ünnepeltet két egykori tanítványa, Marton Zsolt rektor és Füzes Ádám, az Ecclesia Szövetkezet elnöke köszöntötték.

Török professzor életútját méltatva Ádám atya kiemelte, hogy az ünnepelt irodalmi munkásságát egyrészt rendkívül magas tudományos igényesség jellemzi, másrészt a közérthetően megírt, ismeretterjesztőnek szánt könyvei, köztük lelkiségi írásai. 1980 óta tanít a hittudományi karon, 1986 óta rendes tanárként, majd tanszékvezetőként. Tudósi munkássága mellett kiemelendő lelkipásztori szolgálata is, a hetvenes években három évig volt káplán Csepel-Belvárosban, harminchat éve segít ki Máriaremetén, 1982 óta a Krisztinavárosi plébánián. A Liszt Ferenc Zeneakadémia (ma: Zeneművészeti Egyetem) Egyházzenei Tanszékén 1990 óta tanít. E hosszú tartamba még beilleszkedik Szeged Alsóváros Havas Boldogasszony búcsúja (augusztus 5.) is, az ott betanított, fenntartott, évről évre végigénekelt magyar nyelvű népzsolozsmával, 1972-1987 között. Ezek mellett 1993 óta felelős szerkesztője a Communio című folyóiratnak, hosszú ideig volt elnöke az Ecclesia Szövetkezetnek. A Magyar Tudományos Akadémia közelmúltig Tudományos Minősítő Bizottság – ma Doktori Tanács – névre hallgató intézményében másfél évtizedig töltötte be felkérésre a bírálói tisztséget. 1982 óta folyamatosan lektorál kiadványokat. Az MTV Vallási Szerkesztőségének keretében Czigány György Útmutató című, eddig kb. hatvan részes sorozatában vallási tanácsadóként vett részt. A Duna TV Vallási Stúdiójában Lehoczky Lászlóval és Horváth Tamással közösen készített sorozatukban elsősorban középkori templomokat mutattak be. Szintén a Duna TV Ezer év szentjei című sorozatának is a szakértője, előadója volt. Csakúgy mint a Rapcsányi László által kezdeményezett és főszerkesztett Hitélet és történelem című sorozatban, előbb a Kossuth, majd később a Bartók rádióban. Ebben az egyetemes és a magyar egyháztörténelem számos témájának adta összefogott ismertetését, elemzését és bemutatta az új kutatási eredményeket is.

A most megjelent, Félszázad című kötetet ismertetve Füzes Ádám kifejtette: az első részben megismerhetjük Török József fiatalságát. A másodikban áldozópapi szolgálatát mutatja be a szerző. A harmadikban az egyházzenéről kifejtett gondolatait olvashatjuk. A negyedikben egyháztörténelmi áttekintést ad. Az ötödikben néhány vele készült interjút közöl. Végül rendkívül sokoldalú munkásságáról kapunk átfogó képet, bibliográfia, konferenciák felsorolása révén. Füzes Ádám a szerző mellett köszönetet mondott Legeza Lászlónak, a kötet szerkesztőjének is.

 

Török József felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt, hatvanadik születésnapjára jelent meg a Negyedszázad című, barátok számára készült, bolti forgalomba nem került kötet. A jelen, terjedelmesebb könyv azért viseli a Félszázad címet, mert az a munka, amelynek eredményei az itt közölt írások, hozzávetőleg fél évszázada kezdődött, eleinte informálisan, később egyre rendezettebb, tervezettebb módon. A kiadványban írások szerint változik a műfaj, olvashatók benne emlékek, szentbeszédek, tanulmányok, de vidám történetek is. Végezetül a hetvenedik születésnapját ünneplő professzor hálát adott Istennek, hogy meghívta őt az áldozópapságra, és ilyen hosszú ideje szolgálhatja az Urat.

Fotó: Lambert Attila

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

 

 


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »