Felszállt a SpaceX űrhajó két emberrel a fedélzetén a floridai űrállomásról

Felszállt a SpaceX űrhajó két emberrel a fedélzetén a floridai űrállomásról

Második nekifutásra sikerült útnak indítani közép-európai idő szerint szombaton este a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállít a Nemzetközi Űrállomásra.
Az űrutazást a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt szerdán ehalasztották, akkor mindössze néhány perccel a tervezett fellövés előtt fújták le a startot. Ezúttal helyi idő szerint szombat délután – romániai idő szerint 22 óra 22 perckor – sikeresen felbocsátották Floridából a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén.  Donald Trump amerikai elnök a történelmi kilövéshez ezúttal is a floridai Kennedy Űrközpontba repült.

Hírdetés

Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) nem önerőből, hanem először a történelemben egy magánvállalkozással – a dél-afrikai születésű amerikai milliárdos üzletember, Elon Musk cégével – közösen indította asztronautáit az űrbe.

A Musk tulajdonában lévő SpaceX Crew Dragon űrhajójának fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósok tartózkodnak.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »