Felrobbantotta magát az Iszlám Állam volt vezetője

Felrobbantotta magát az Iszlám Állam (IÁ) nemzetközi terrorszervezet harcosainak volt vezetője, Abu al-Hasszán al-Hásemi al-Kurasi október közepén Szíriában, miután őt és segítőit helyi harcosok bekerítették Dzsaszem városában – mondták el utólag az összecsapásban részt vevő harcosok.

Az értesülést a Reuters brit hírügynökség közölte csütörtökön.

Szerdán az IÁ is megerősítette al-Kurasi halálhírét. Az amerikai hadsereg szerdán azt adta hírül, hogy al-Kurasi a lázadó a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) által az északnyugati Dara tartományban végrehajtott műveletben halt meg.

A tartományt a szíriai hadsereg ellenőrzése alá vonták, miután 2018-ban orosz közvetítéssel létrejött megbékélési megállapodás értelmében Damaszkusz visszakapta az ellenőrzést Dél-Szíriában.

Hírdetés

Kurasira és segítőire egy házban lévő titkos rejtekhelyen bukkantak rá – közölték a források, köztük a Szíriai Szabad Hadsereg harcosai, valamint az összecsapásban elhunyt bajtársak hozzátartozói, továbbá Dzsaszem lakosai is.

"A vezető és egyik társa az övére szerelt szerkezettel felrobbantotta magát, miután harcosainknak sikerült megrohamozniuk a rejtekhelyüket" – mondta Szálem al-Horani dzsaszemi lakos és egykori harcos, aki részt vett annak a három háznak az ostromában, ahol az iszlám sejtet felfedezték.

Az FSA támogatást kapott a Nyugattól és az Öböl-államoktól, amíg 2018-ban meg nem vonták a segítséget tőlük. A szervezet harcosai azonban még a térségben maradtak a megbékélési megállapodások után, amelyek értelmében átadták a nehézfegyvereiket, de megtarthatták a könnyűfegyvereiket.

Az Iszlám Állam új vezetője immáron Abu al-Huszein al-Huszeini al-Kurasi – közölte a csoport szóvivője. Állítása szerint az előd "Isten ellenségei elleni harcban" halt meg, de részletekbe nem bocsátkozott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »