Felrobbant a pénzmosoda

Felrobbant a pénzmosoda

Brutálisan megugrottak az adóparadicsomokból hazautalt jövedelmek az idei első félévben. Úgy tűnik azonban, hogy itthon is virágzik az SMSZ, már nemcsak külföldről, hanem a hazai szürke gazdaságból is milliárdok áramlanak az állami pénzmosodába.

Felfutott a stabilitás megtakarítási számlák (SMSZ) forgalma, miután az idei második negyedévben 379 ilyen kontót nyitottak, amelyre 30,3 milliárd forintot fizettek be a bűnbánó adócsalók. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint ezzel az első félévben összesen 550 számlát nyitottak, amelyekre 44,1 milliárd forintot utaltak azok a honfitársaink, akik éltek az állami adóamnesztia ezen, 2013 vége óta elérhető lehetőségével. Átlagosan nyolcvanmillió forintot helyeztek el a számlákon az ügyfelek, amely hatalmas ugrás a tavalyi első félév 63 millió forintos arányához képest. A tavalyi hasonló időszakhoz képest egyébként közel megtriplázódott egy év alatt a kontónyitások száma, miközben 3,4 szeresére nőttek a tisztára mosni szándékozott összegek.

Ebben szerepet játszhatott az is, hogy tavaly nyáron úgy módosult a jogszabály, hogy az a magánszemély, aki legalább ötmillió forintot helyez el ezen a speciális kontón, húsz, de egy év után már csak tíz százalék adó megfizetése mellett legalizálhatja korábban be nem vallott jövedelmét. Ez a szabály tavaly július óta érvényes, korábban legalább négy évig kellett a számlán tartani a pénzt ahhoz, hogy hasonlóan kedvező adókulcs mellett lehessen ilyen mértékben legalizálni a pénzt. A nyári jogszabály-módosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy jóval alacsonyabb adókulccsal veheti ki a pénzét SMSZ-számláról az az ügyfél, aki a jövedelmét éveken át eltitkolta, vagy frissen megkereste, ám nem adózott utána. Az, hogy a gyakorlatban egy év után, tízszázalékos adó megfizetését követően bárki tisztára moshatja az adózatlan jövedelmét, nemcsak arra ösztönzi a csalókat, hogy külföldről hazahozzák a jövedelmeiket, hanem az itthoni vállalkozókat is adóelkerülésre csábítja. A kormány ugyanis olyan kiskaput nyitott a jogszabály-módosítással, amely a rendkívül magas áfa jellemezte adókörnyezetben a kiterjedt szürkegazdaságnak kiszámítható menekülő utat kínál. A 27 százalékos áfa és az élőmunkát terhelő 50 százalékos magyar adóék mellett könnyen elképzelhető, hogy sokan inkább zsebbe kérik a munkáért járó összeget, majd a megtakarítási számlán egy év után legalizálják.

A program indulása óta eltelt két és fél évben több mint 135 milliárd forint landolt a számlákon, összesen 1881 magyar élt az adóamnesztia lehetőségével, túlnyomó részt külföldről befizetve a számlákra. Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a szakma eredetileg nagyságrendileg százmilliárdos szintű éves pénz-hazavándorolással és SMSZ-befizetéssel számolt. – Két éve a mostani tényszámokkal szinte megegyező ügyfélkört, 1900 fős nagyságot prognosztizáltunk magunk is a tizedik negyedév végére, ám alig 100 milliárdos SMSZ-használatot, szemben a 250 milliárdos piaci várakozással. Sajnos a 135 milliárdos befizetésösszeg a pesszimistább várakozásokat igazolta, annak ellenére, hogy az SMSZ más országok hasonló konstrukcióihoz képest is kifejezetten kedvező feltételeket kínál, nem is beszélve az elmúlt egy évben alkalmazott formájáról – mondta lapunknak Karagich István. A privátbanki szakértő szerint az első bő két év eredménye elmaradt a várakozásoktól, ám a friss adatok alapján a konstrukció ebben a negyedévben végre olyan beáramlást hozott, amely a hazai gazdasági viszonyokat tekintve joggal elvárható volna a tisztulás érdekében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »