Felpörög az autópiac

Felpörög az autópiac

Az idei első fél évben jelentősen nőtt az új és használt autók piaca: továbbra is a flottavásárlások húzzák a piacot, de a magánvásárlók száma is 40 százalékkal bővült a tavalyi adatokhoz képest. A hazai járműállomány azonban továbbra is öreg, az autók átlagkora 12 év felett van.

Várakozásokon felül teljesített az idei első fél évben az új autók piaca, ám a hazai gépjárműállomány ennek ellenére továbbra is az elöregedés jeleit mutatja, legalábbis erre utalnak az ágazati statisztikák. Mint azt Szabó Emese, a Duna Autó Zrt. kereskedelmi igazgatója lapunk érdeklődésére kifejtette, 2016 első felében jelentősen, 24 százalékkal növekedtek az újautó-értékesítések 2015 azonos időszakához képest. A tavalyi év első hat hónapjában 37 ezer autó talált gazdára, míg idén közel 46 ezer. Az ágazatot továbbra is a flottabeszerzések húzzák, az eladások 60 százaléka ennek köszönhető, de egyre jelentősebb a magányszemélyek járművásárlása is. Szabó Emese közlése szerint az idei első fél évben 35 százalékkal több magánvásárló jelent meg a piacon, mint tavaly ugyanebben az időszakban, míg a 2015. és 2016. júniusi számokat összevetve már 40 százalékos bővülésről lehet beszélni. A legfelkapottabb típusok a SUV-ok, vagyis a városi terepjárók.

Nemcsak az új, hanem a használt autók iránt is nő az érdeklődés. Fodor László, a Használtautó.hu értékesítési vezetője elmondta, hogy március óta havi ötvenezer felett van a regisztrált adásvételek száma. A gépkocsihirdetésekre szakosodott portál által készített index 186,1 százalékon állt a második negyedévben, ami azt jelenti, hogy a statisztika 2009-es létrehozása óta bő 86 százalékkal nőtt az elkelt használt gépkocsik összértéke. A mutató 2010 második negyedévében érte el a mélypontját 70 százalék körüli eredménnyel, azaz hat év alatt több mint megkétszereződött a szegmens forgalma. Fodor László tájékoztatása szerint a hazai használtautó-piacon egyre nagyobb szereppel bír az import; az eladott gépkocsik közel 20 százaléka korábban külföldön teljesített szolgálatot.

A használt gépjárművek átlagos ára 1,8 millió forint volt, ám a szórás nagyon jelentős: miközben a legfiatalabb, maximum kétéves autókért átlagosan 7,7 millió forintot kértek az eladók, addig a 3–5 éves korosztályhoz 4,4, míg a 6–8 éves személyautókhoz átlagosan 2,6 millió forintért lehetett hozzájutni. A gazdát cserélt használt autók 54 százaléka ugyanakkor legalább 12 éves, ezek átlagára már az egymillió forintot sem éri el – fogalmazott a Használtautó.hu szakértője, megjegyezve: továbbra is az Opel vezeti az adásvételek toplistáját, százból 14 gazdát cserélő autó ehhez a márkához tartozik. A két második – 10-10 százalékos arányban – a Suzuki és a Volkswagen, míg a Ford részesedése 8, a Renault-é 7 százalék. Fodor László kitért arra is, hogy a magyar piacon egyre több hibrid meghajtású használt autó jelenik meg, ezek zöme korábban valamely nyugati nagyvárosban taxiként teljesített szolgálatot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »