Feloszlatták a migránsok tüntetését

Több tucat migráns tüntetett hétfőn a szlovén főváros menekültközpontja előtt a menedékkérelmeik hatósági feldolgozásának lassúsága miatt tiltakozva, ám miután a szlovén hatóságok elutasították követeléseiket, a tömeg feloszlott.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

A közel harminc tüntető migráns úgy vélte: a menekültügyi eljárás túl hosszú ideig tart, és egyáltalán nem érkezik válasz kérelmeikre. Szerintük az integrációs folyamat sem indult el, nincsenek nyelvtanfolyamok és úgy érzik magukat, mintha “börtönben lennének”. Szlovéniában a menekültközpontok nyitottak, az ott élőknek szabad ki és bejárásuk van.

A Közel-Keletről érkezett bevándorlók egy transzparenst is kifeszítettek a menekültközpontra falára, amelyen az áll angolul: “Mi is emberek vagyunk”. Továbbá a kibírhatatlan körülményekre hívták fel a figyelmet.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter úgy nyilatkozott: Szlovénia felelősségteljesen és ésszerűen kezeli a migránsproblémát, a menedékkérők pedig a törvényi előírásokkal összhangban megfelelő ellátásban részesülnek. Mindazonáltal kiemelte, hogy országa nem “gazdasági szupererő”, és a szolidaritásnak is vannak határai. Figyelmeztetett, hogy amennyiben egy ország több menekültet enged be, mint amennyit képes befogadni, újabb problémák jelentkezhetnek, amivel szembe kell nézniük.

Miro Cerar miniszterelnök türelemre intette a migránsokat. Elmondta, megérti, hogy a menekültek zaklatottak és szeretnék, ha mielőbb nemzetközi védelmet kapnának, de biztos benne, hogy a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy felgyorsítsák a folyamatokat.

A migránsok hétfőn délután befejezték a demonstrációt, jóllehet korábban fogadkoztak, hogy addig tüntetnek, míg Vesna Györkös Znidar belügyminiszter nem fogadja őket.

A rendőrség hivatalos adatai szerint a kétmilliós Szlovéniában tavaly október óta félmillió közel-keleti menekültet vettek nyilvántartásba. Ez idő alatt 952-en adták be az országban menekültkérelmüket. Jelenleg 297 olyan migráns tartózkodik Szlovéniában, aki menekültstátuszra vár. Eddig mindössze 27-en kaptak valamilyen formában védelmet Ljubljanától.

A szlovén kormány adatai szerint a menekültek és migránsok ellátására és szállítására eddig 46 millió eurót fordított az állam, az Európai Unió viszont erre a célra csak 9,4 millió eurót folyósított Szlovénia számára.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »