Feloszlatták a macedón parlamentet

Feloszlatták a macedón parlamentet

Feloszlatta magát szerda éjfélkor a macedón parlament, ezzel lehetővé vált, hogy június 5-én előre hozott választást tartsanak az országban. A legnagyobb ellenzéki párt azonban bejelentette: bojkottálni fogja a voksolást.

A Vesti.mk hírportál beszámolója szerint a Zoran Zaev vezette ellenzéki Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SzDSzM) képviselői már azon a parlamenti ülésen sem vettek részt, amelyen Trajko Veljanovszki házelnök bejelentette a törvényhozás feloszlatását.

Zoran Zaev úgy véli, nincsenek meg a tisztességes és szabad választás feltételei, amiért szerinte Nikola Gruevszki miniszterelnök a hibás, ezért pártja nem vesz részt a június 5-ei megmérettetésen. Zaev korábban azt kérte a kormánytól, hogy korszerűsítse a választói névjegyzéket, reformálja meg a médiát, és ne gyakoroljon nyomást a sajtóra, szerinte azonban nem hallgatták meg a kéréseiket.

A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választás után elkezdődött, amikor az ellenzék csalással vádolta meg Nikola Gruevszkit és a mögötte álló jobboldali koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, miután a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az SzDSzM elnökét.

Ezt követően Zoran Zaev közzétette Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormánypárti, jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) koalíció az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint húszezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt több tüntetést is szerveztek a kormány ellen, a válságot csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani.

Nemzetközi nyomásra végül tavaly júniusban megállapodást írt alá a négy legnagyobb párt, köztük az ellenzéki is, majd április 24-ére előre hozott választást írtak ki, bár ezt később június 5-ére halasztották – ehhez volt szükséges a szkopjei parlament feloszlatása. A megállapodás részeként a majdnem tíz éve hatalmon lévő Gruevszki is lemondott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »