Feloszlatta magát Érpatak képviselő-testülete

Feloszlatta magát Érpatak képviselő-testülete keddi ülésén, ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben időközi polgármester- és képviselő-választást kell tartani – közölte a település Bökönnyel közös önkormányzati hivatalának jegyzője szerdán az MTI-vel. A község független polgármestere szerint egyes képviselők együttműködésének hiánya csődközeli helyzethez vezetett volna.

Kardos Csaba jegyző elmondta, a testület tagjai 4:3 arányban döntöttek a feloszlatás mellett. A helyi választási irodának a feloszlatástól számított 90 és 120 nap között kell kiírnia az időközi voksolást.

Az 1700 lelkes községet a független Orosz Mihály Zoltán vezette polgármesterként, az önkormányzati testületben hat független képviselő kapott helyet.

A településvezető szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a 2014-ben megválasztott képviselők közül többen "egyéni sérelmeik" miatt nem voltak hajlandóak együttműködni a testület többi tagjával, és vele mint polgármesterrel sem. Példaként hozta fel, hogy négy képviselő több ülésen sem volt hajlandó elfogadni a település tavalyi zárszámadását, emiatt május óta nem kapott normatív támogatást Érpatak, így a közmunkások bérét sem tudták időben kifizetni.

A kedd esti rendkívüli ülésen a jelenlévő közmunkások nyomására végül megszavazták az előterjesztést – mondta Orosz Mihály Zoltán. Hozzátette, a normatív támogatás elmaradása csődközeli helyzetet okozott volna a településen annak ellenére, hogy az önkormányzat egy ideig a saját pénzügyi megtakarításaiból fizette például a közmunkások munkabérét is.

Utalt arra, a testületen belüli ellentétek miatt már többször kezdeményezte a testület feloszlatását.

"Ha egy testületben bizonyos képviselőket ennyire más érdek vezérli, mint a település szolgálata, és ilyen szinten megpróbálják csődbe taszítani a települést, akkor fel kell oszlatnia magát" – fogalmazott Orosz Mihály Zoltán.

Az MTI kérdésére közölte, az időközi választáson ismét indulni fog a polgármesteri tisztségért.

Az Érpatakot 2005 óta vezető polgármester hozzátette, a lakosságnak nem szabad "könnyen vennie" a képviselők megválasztását, mert "a testületben nemcsak a polgármester személye, hanem a képviselők alkalmassága is nagyon fontos".

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »