Feloldották a húsipari embargót: ismét exportálhat Románia

Feloldották a húsipari embargót: ismét exportálhat Románia

Tizenhárom év embargó után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba – jelentette be Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter.

husi foto smithfield_b(fotó: Smithfield)

A tárcavezető szerint az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága előző napi határozata 15 napon belül megjelenik az Unió hivatalos lapjában, így az érintett romániai húsipari vállalatok várhatóan októbertől kezdhetik újra a kivitelt nemcsak az uniós piacra, hanem harmadik országokba is – írta az Agerpres hírügynökség.

Romániát 2003-ban helyezték tiltólistára, mivel oltásokat alkalmazott a fel-felbukkanó sertéspestis megelőzésére, az oltóanyag pedig élő vírust tartalmaz, így önmagában is kockázati tényezőt jelent. A román tenyésztők szerint azonban a sertéspestist már nyolc éve felszámolták az országban, az Unió mégsem oldatta fel eddig az exporttilalmat, ami évente 40 millió eurós veszteséget okoz az ágazatnak. Az utolsó sertéspestisgócot 2007-ben regisztrálták a Smithfield Temes megyei hizlaldáiban, ahol akkor 50 ezer sertés került kényszervágásra.

A román statisztikai intézet szerint májusban Románia sertésállománya 4,66 millió volt. A kommunizmus utolsó évében, amikor Nicolae Ceauşescu diktátor a lakosság éheztetése árán is inkább exportra küldte a sertéshúst, csakhogy Románia államadósságát visszafizethesse, a romániai hizlaldákban csaknem 15 millió sertést neveltek. Jelenleg Románia éves szükséglete mintegy 11 millió sertés, aminek felét importból fedezik.

Nem kizárt egyébként, hogy a tiltás feloldása az élő sertés árának növekedését hozhatja – nyilatkozta a Háromszék napilapnak Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A szakember szerint az új piaci lehetőség a megyebeli sertéstenyésztőknek is hasznot hozhat. Háromszéken jelenleg hét sertésfarm működik, mindannyit uniós pályázat segítségével építették. Kettő-kettő található Bölönben és Hídvégen – ezeket brassói vállalkozók működtetik, egy-egy Zabolán, Szörcsén és Lemhényben.

Könczei Csaba a Kovászna megyei napilapnak elmondta, ezek a farmok nehézségekkel küszködtek az élő állatok eladása terén, mindemellett a farmépítéshez szükséges önrész is jelentős terhet jelentett számukra. Javulást hozhat működésükben a sertéskivitel tilalmának feloldása. Kovászna megyében körülbelül 45 ezer sertést tartanak, 15 ezret az említett farmokon, a többit kisgazdaságokban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »