Felnőtt korú lett a magyarság erősítő Sajó Sándor vers-seregszemle

A magyarság erősítése, a hazaszeretet és az anyanyelvápolás került előtérbe a Palóc Társaság által immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett Sajó Sándor magyarságverseket felsorakoztató verseny. A költő születése napján, mely egyben a magyar nyelv napja is, november 13-án közel kéttucatnyi szavaló érkezett az Ipolysági Városi Könyvtárba.

Zsóka Szilárdka, az Ipolysági Városi Hivatal kulturális szakosztályának vezetője köszöntőjében kifejtette: Sajó Sándor népszerűségét magyarságtudatának, nemzetszeretetének és nemzetnevelő költőiségének köszönhette. Kitért továbbá az anyanyelv tisztaságának fontosságára, hiszen a mai verseny is részben ezt szolgálja – fogalmazott végezetül.

Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke megjegyezte, hogy a fiatalok ezen a versenyen magyarságról szóló verseket szavalnak, mellyel megőrizzük szüleink, elődeink kultúráját és nyelvét.

– hangzott el a megnyitón.

A tizennyolcadik alkalommal megtartott versenyen huszonhárom szavaló, tizenhárom alapiskolás valamint tíz középiskolás vett részt.

Eljöttek tanulók többek között Deákiból, Pozsonypüspökiből, Dunaszerdahelyről, Palástról, Párkányból, Ipolyságról és Komáromból. A hagyományokhoz hűen a felvidéki versenyzők mellett az anyaországból és Vajdaságból is érkeztek verskedvelő fiatalok.

A délelőtt folyamán háromtagú értékelő bizottság hallgatta végig a szavalatokat. A bizottság elnöke Csábi István, Madách-díjas előadóművész, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója volt, további tagjai pedig Csallóné Majoros Erzsébet pedagógus, előadóművész, a Balassagyarmati Színkör tagja valamint Hegedűsné Jusztin Gizella művelődésszervező, a Balassagyarmati Színkör vezetője.

Hírdetés

Természetesen Sajó Sándornak a Szent István király téren álló szobra előtt is tisztelegtek a rendezvény résztvevői. Az ünnepi műsor részeként Gubík László, a Via Nova elnöke, az Esterházy Akadémia igazgatója beszédében Sajó Sándor üzeneteit tolmácsolta a kései Ipoly menti utódoknak.

A születés napja, mely egyben a magyar nyelv napja is, meghatározta pályáját, hiszen a magyar nyelven teljesedett ki költői pályája.

– emelte ki.

Az eredményhirdetés előtt a bírálóbizottság elnöke a vers-seregszemlével kapcsolatban kifejtette: „hazaszeretetből tanulni lehet az itteni fiataloktól, a megélt kisebbségi sorsból átélik a versben megfogalmazottakat. A hazához való ragaszkodás jelent meg az előadásokban.”

Az alapiskolások kategóriájában a harmadik helyet szerezte meg Bíró Bulcsú (Dunaszerdahely), megosztott második lett Klukon Adél (Ipolyság) és Bukovszky Dorottya (Deáki), első helyen pedig Kerékgyártó Viktória (Budapest) végzett.

A középiskolások kategóriájában harmadik helyezést ért el Oroszlány Natália (Ipolyság), a második helyre Annus Nicolas (Ipolyság) került, s végül megosztott első helyezett lett Csáky Máté (Ipolyság) és Kuzma Dávid (Ipolyság).

A rendezvény támogatói: Ipolysági Városi Könyvtár,Jámbor László MKP-s  megyei képviselő, Szövetség a Közös Célokért.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »