Félnek, de fenyegetnek

Félnek, de fenyegetnek

Budapest Pride néven szombaton délután 15 órától tartanak felvonulást az Andrássy úton a Hősök terétől egészen a Kossuth térig a homoszexuálisok, vagy ahogyan legújabban emlegetik magukat: leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer, azaz LMBTQ-emberek. A szervezők több mint húszezer főt várnak a rendőrségi kordonok közé.

Az LMBTQ-emberek mindennapi része a félelem: félünk, hogy szexuális orientációnk és nemi identitásunk miatt elbocsátanak a munkahelyeinkről, hogy megaláznak az orvosnál, hogy kitagad a családunk, hogy megvernek az utcán – jelentette ki Hollander Dániel, a Budapest Pride egyik sajtószóvivője pénteken a szombati felvonulásuk végcéljánál, a Kossuth téren. Hozzátette: „Félünk a gyűlölettől és az agressziótól, és néha annyira félünk, hogy nem is kérjük, hogy jobb legyen, csak rosszabb ne. (…) Évről évre több ezer ember mutatja meg, hogy visszautasítjuk a félelmet, visszautasítjuk a hallgatást. Az aktív kiállást választjuk, a szabadságot, és a minden embert megillető jogokat. Olyan erőt képviselünk, amivel számolni kell.”

A háttérben két hölgy négy férfi öltönyös rajzos alakját tartotta fel, fejeik helyén négy kormánypárti politikus – Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Tarlós István főpolgármester és Kövér László házelnök – fotójával.

– Azért ők, mert évről évre mindig meghívjuk őket a Budapest Pride hivatalos megnyitójára és a felvonulásra, hogy aktív kiállásukkal támogassák az LMBTQ-mozgalmat. Sajnos évről évre visszautasításokat kapunk tőlük. – Az elmúlt egy évben a kirakott embereknek homofób és transzfób megnyilvánulásaik voltak – fűzte hozzá Hollander Dániel, aki a tavalyi húszezernél is több résztvevőre számít. Közölte: „Felelősségre vonunk minden politikust, aki nem tesz aktívan lépéseket az LMBTQ-emberekért, minden iskolai bántalmazás, minden munkahelyi diszkrimináció, minden gyűlölet-bűncselekmény ellen”.

– Ellenzéki politikusok közül többen is eljönnek – közölte a rendezvény másik szóvivője. Karlik Cintia elmondta: tőlük is elvárják, hogy pártpolitikájuk részévé tegyenek olyan dolgokat, amelyek a homofóbia és transzfóbia visszaszorítására és a jogegyenlőség megteremtésére irányulnak. (A rendezvény Facebook-oldalára feltett fotókon a nyitórendezvényen látható többek között az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, az LMP-s Szél Bernadett és Schiffer András, valamint az Együtt részéről Juhász Péter. Pénteken a DK közleményt adott ki arról, hogy a szombati felvonuláson a Gyurcsány-párt hivatalosan is képviselteti magát, sőt a közleményükből az is kiderült, hogy a DK pártszervezetén belül működik egy külön LMBTQ-munkacsoport – a szerk)

Vallásgyalázás

Ezzel szemben a KDNP már csütörtöki közleményében emlékeztetett: „A Budapest Pride-on, bár a tolerancia, elfogadás rendezvényeként hirdeti magát, minden évben súlyosan sértenek meg embereket hitükben, meggyőződésükben és vallásgyalázást követnek el. Őket nem lehet bántani, de ők bánthatnak bárkit. Papi vagy apáca ruhában provokálnak, kifigurázva e hivatás művelőit és a keresztény hithez tartozó embereket.”

Karlik Cintia arra a kérdésre, hogy az idén számítanak-e biblia- és kereszténygyalázásra, azt válaszolta: nem mondják meg a felvonulóknak, hogyan érkezzenek, mindaddig, ameddig békésen részt vesznek a vonulásban, addig olyan öltözékben érkeznek, amely kényelmes számukra. – Fontosnak tartjuk az „önkifejezést” – fűzte hozzá. Hollander Dániel azonban folytatta: Ők nem tartják kereszténygyalázásnak, ami történt például 2014-ben. Akkor papnak öltözött homoszexuálisok rózsaszín bibliára rajzolt kereszttel, a magyarságot is sértő rajzokkal és trágár feliratokkal provokáltak.

– Vannak még olyan „keresztény és egyéb vallási csoportok”, amelyek minden évben kijönnek a pride-ra, idén is kint lesznek, és ők is támogatnak minket. Mi minden vallási közösséget szívesen látunk, ha támogatják az LMBTQ-közösséget – szögezte le a szóvivő.

20 ezer főre számítanak

A szervezők idén „nagyon biztonságos”, több mint 20 ezer résztvevős vonulásra számítanak. Mint mondták, a rendőrséggel jól együttműködnek, idén már 250 „menetkísérőjük” lesz, akik csak a rendezvény belső rendjére figyelnek, és további 25 kamerás „jogi megfigyelő fogja kísérni a tömeget”. Ők rögzítik majd az esetleges atrocitásokat.

Atrocitás ugyan pénteken nem volt a Kossuth téren, de az Országgyűlési Őrség és a Készenléti Rendőrség aktív tagjai élénken érdeklődtek a sajtótájékoztató után a szervezőktől, hogy mit is csinálnak ott. Ugyanez történt kicsit arrébb a Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezetének szivárványzászlós sajtótájékoztatóján, ahol Fodor Gábor pártjának aktivistái egyenesen felszólították Kövér Lászlót és Tarlós Istvánt, hogy a parlamentre és a városházára szombaton tűzzék ki a szivárványszínű zászlót.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »