Félnek a zikától, otthon edzenek az amerikai úszók

A zikavírustól való félelem miatt az Egyesült Államok úszószövetsége törölte a riói olimpiára készülő válogatott Puerto Ricó-i edzőtáborozását.

Ehelyett Atlantában tartják a közös tréningeket azon versenyzők számára, akik az augusztusi ötkarikás játékokon indulnak az amerikai színek képviseletében. A Puerto Ricó-i gyakorlásokat közvetlenül azelőtt tartották volna, hogy a csapat átutazik Brazíliába, az olimpiai versenyek színhelyére.

A főként Közép- és Dél-Amerikában terjedő zikavírushoz köthető betegséget nemrég diagnosztizáltak először az Egyesült Államok egyik úgynevezett külterületén, Puerto Ricóban is. Maga a fertőzés már korábban megjelent ott: múlt hét végi adatok szerint 925 zikavírusos megbetegedést tartanak számon, köztük 128 terhes nőt. A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál.

A szúnyogok által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. A WHO szerint az amerikai kontinensen idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott 1,5 millióra teszik a fertőzések számát. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. A megbetegedés tünetei: fejfájás, láz, piros vagy fehér bőrkiütés, ritkábban izom- és ízületi fájdalom.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »