Félnek a magyarok az iszlámtól?

A Nézőpont Intézet március 24-i konferenciáján ismertette az iszlám vallással kapcsolatos legújabb közvélemény-kutatási adatait. A bemutatott kutatás alapján a magyarok 75 százaléka szerint nem csak néhány híve alapján kell megítélni az iszlám vallást. Ugyanakkor a migrációval összefüggésben megemelkedett terrorveszély és a radikális iszlám egész iszlám vallásra gyakorolt hatása miatt a magyarokban félelmet kelt az iszlám, illetve kevéssé hisznek a muszlim közösségek európai integrálhatóságában. Az emberek jelentős része tart az Európába érkezett muszlimok miatt kialakuló kulturális különbségektől, ám a nyugat-európai muszlim fiatalok radikalizációját a magyarok többsége nem vallási okokra vezeti vissza. A Nézőpont Intézet konferenciáján kerekasztal-beszélgetést is tartottak a témában.

A magyarok 75 százaléka szerint nem néhány híve alapján kell megítélni az iszlám vallást. A magyarokban félelmet kelt az iszlám, de a félelem oka nem önmagában az iszlám vallás megléte. A félelem oka egyfelől a radikális iszlám egész iszlám vallásra gyakorolt hatása. Másrészt, hogy a muszlim közösségeket csak kevesen tartják integrálhatónak Európában az egyértelmű kulturális különbségek miatt.

A magyarok több mint háromötöde (64 százalék) szerint a terrorizmus jellemzőbb a muszlimokra, mint másokra. Közel azonos arányban (58 százalék) tartják erőszakosabbnak a muszlimokat, mint másokat. Ez is a radikális iszlám hatása, mely a muszlim közösségek egészéről alkotott képet ugyancsak negatívan befolyásolja.

Ugyanakkor mindössze a magyarok 27 százaléka szerint az iszlám az elsődleges oka annak, hogy a nyugat-európai muszlim fiatalok közül egyesek terrorszervezetekhez csatlakoznak. Tehát a többség (55 százalék) ezt nem vallási okokra vezeti vissza: szerintük az egyéni döntések (19 százalék), a szociális problémák (18 százalék), és a sikertelen beilleszkedés (15 százalék) is a főbb okok között vannak.

73 százalék szerint az utóbbi években Európába érkezett muszlimok nem tudnak majd beilleszkedni az európai társadalmakba. A túlnyomó többség tart az egyértelmű kulturális különbségektől: 78 százalék szerint az iszlám elnyomja a nőket, 64 százalék szerint veszélyes az európai társadalmakra, míg 57 százalék szerint nem egyeztethető össze az európai életmóddal. A magyarok 56 százaléka tart attól, hogy a muszlimok többségbe kerülhetnek Európában.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »