Félnek a CBA-boltok dolgozói

Félnek a dolgozók a Palóc Nagykernél, de nemcsak azért, mert szeptemberben még nem kaptak fizetést, hanem mert munkájukat mindvégig a kiszolgáltatottság érzésével végezték. Ezt jelzi az is, hogy az 1300 alkalmazottból mindössze nyolcan mertek belépni a szakszervezetbe.

Csak lassan nyílnak meg a csőd szélén álló Palóc Nagykereskedelmi Kft. dolgozói, ha arról kérdezzük őket, milyen körülmények között kellett dolgozniuk a CBA-boltok franchise üzemeltetőjénél. Nevét nem vállalva mesélte például az egyik alkalmazott, hogy minden leltározás rémálommal ért fel számára. Ha ugyanis valamiért a legkisebb hiány mutatkozott – ami egy üzlet életében mindennapos –, a dolgozókat büntették. Szabadságukból vett el napokat a vezetőség, ami nem egyeztethető össze a munka törvénykönyvével. Mint beszámoltunk róla, a több megyében jelen lévő Palóc Nagyker-boltok közül van olyan üzlet, ahol egész családok dolgoznak, mindenki a cégtől függ. Kiszolgáltatott a helyzetük, nem fizették ki az augusztusi bérüket, és erre még ígéretet sem kaptak. A Palóc Nagykerhez tartozó, zömmel Nógrád megyei üzletekben hetek óta üresek a polcok, a cég nem tudja fizetni a beszállítókat, az 1300 dolgozó pedig teljes bizonytalanságban él.

1300-ból 8

A szakszervezet jelenleg a vezetőséggel tárgyal, kérdés, mire mennek. Az érdekvédelmi szervezetbe ugyanis mindössze nyolcan mertek belépni, de közülük is a legtöbben igyekeztek névtelenek maradni. Ők például a tagdíjat sem a fizetésükből vonatták le. Arról is beszélt egy eladó, hogy a vezetőségnek több beépített embere is lehetett a boltosok között, akiknek az volt a feladatuk, beszéljék le a többieket a szakszervezeti tagságról.

  Opten / MN-grafika  

 

Az Opten céginformációs adatbázis adatai árulkodóak a cég gazdálkodásával kapcsolatban. A társaságnak 2013 októberében még 1685 alkalmazottja volt, majd egyre csökkent a létszám. Jól látszik, hogy a Palócker a csökkenő üzemi eredményeket próbálta az elbocsátásokkal kompenzálni. A kft. számára 2014-ben kezdődött a veszteséges időszak – talán éppen a trafiktörvény hatására. Ekkor már alig 21 milliárdos bevétel mellett 176 milliós veszteséget produkáltak, 2015-ben pedig 18 milliárdos bevétel mellett 1,9 milliárdos veszteséget mutattak fel. Így ez a cég lehet az első áldozata a kormány új szabályozásának, amely szerint jövő januártól olyan társaság már nem árulhat élelmiszert, amelynek két egymást követő évben a forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot, de veszteséges vagy nullszaldós volt.

Már nem CBA

A Nemzetgazdasági Minisztérium lapunkkal szerdán azt közölte, a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai felkészültek az elbocsátásokra. Tegnap megírták, a tárca kész munkahelymegőrző támogatást is biztosítani a vállalkozásnak. A CBA két napja közölte, kizárja soraiból a Palóckert, nem használhatja nevüket a cég. A Palócker szerdán erősítette meg a Magyar Nemzet információját, amely szerint több vevő is érdeklődik a cég iránt. Jelenleg raktároznak, hétfőn már újra nyitnának, de nem zárható ki, hogy csődöt jelentenek.

Kérdés, hogy mit leltároznak, termék ugyanis nincs. – A dolgozók azt sem tudják, hogy felvehetnek-e CBA-s munkaruhát – mondta lapunknak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára, Demeter László. A szervezet jövő szerdán jogi segítségnyújtó fórumot tart a dolgozóknak a Palócker salgótarjáni központjában; bíznak benne, hogy addigra a cég is megadja kérdéseikre a választ, de leginkább a tartozását.

Újabb leváltás a BKIK-nálMinden tisztségéből felfüggesztette Szatmáryné Jähl Angélát a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöksége – tudta meg a Népszabadság. A lap úgy értesült, egy etikai vizsgálat két esetben is megállapította, Szatmáryné alkalmatlan a kereskedelmi tagozati elnöki, illetve a küldötti pozícióra. Szatmáryné elnöke a több CBA-s prominenst felvonultató Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetségnek, ez volt az egyetlen kereskedelmi szervezet, amely nyíltan kiállt a vasárnapi zárva tartás mellett. Az egyik ügye az volt, hogy 2010-ben jogerősen két év próbaidőre ítélték közokirat-hamisításért. Ez év tavaszig fia, Szathmáry Kristóf volt a BKIK elnöke, ő jelenleg miniszteri biztos és a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »