Félmillárdos hitelből jutottak földhöz Tiborczék

Több mint félmilliárd forintért vásárolt összesen 492 hektár állami földet Bicske és Mány térségében Tiborcz István nővérével és édesapjával közösen. A 24.hu összesítése szerint Tiborczék az 559 millió forintot banki kölcsönből fedezték. A földvásárlások miatt a miniszterelnök vejének saját nevére is került 180 milliós banki adósság.

A portál megjegyzi, a Gránit Bank, amely rendszeresen finanszírozza Tiborcz és barátja, Szivek Norbert MNV-vezérigazgató milliárdos ingatlanprojektjeit, a család minden tagját ellátta földhitelekkel. Tiborczékat jelenleg 12 hitelszerződés köti a pénzintézethez.

Orbán Viktor jó barátja még Tiborczéknál is nagyobb pénz fektetett be állami földekbe. Mészáros Lőrinc és a szűkebb családja, a felesége, két lányuk és fiuk együttesen 1257 hektárt vásárolt meg, ami 12 és fél városligetnyi területnek felel meg.

A 24.hu szerint a főként vasútberuházásokban utazó R-Kord Kft. és a többi Mészáros-érdekeltség jelzálogterhei a nyáron elérték a 10 milliárdos nagyságrendet. A portál úgy tudja, Felcsút polgármestere a szántókért eközben több mint 1 milliárd forintot saját zsebből fizetett ki, de a család tagjai, beleértve őt magát is, 1 milliárd 154 milliós hitelt is felvettek, amelyet az OTP fizetett ki.

Az is figyelemre méltó, hogy Mészáros Lőrinc testvérének szántóit és a családi mezőgazdasági cégek, például a Búzakalász 66 Kft. haszonbérleti területeit is beszámítva összesen 3800-3900 hektár került az érdekeltségi körükbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »