Felmérés: Vezet a HLAS és a Smer, gyengül az SaS, küszöb alatt az Aliancia-Szövetség

Felmérés: Vezet a HLAS és a Smer, gyengül az SaS, küszöb alatt az Aliancia-Szövetség

Újabb politikai felmérés jelent meg, ezúttal a kevésbé neves Vox Politico közölte a pártok népszerűségi adatait. Az eredmény nagyjából illeszkedik a legutóbbi Focus és AKO felmérésekhez, a főbb kontúrok ugyanazok: zuhan az SaS, feljött a PS, erősödött  a Republika – tehát a politikai spektrum mindkét vége javított. Az Aliancia-Szövetség még 3 százalékot sem kapott az Vox-tól.

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a Vox szerint sokkal kevesebb az “elvesző szavazat” (olyan voks, amit parlementen kívül rekedő pártra adtak el) van, így jóval erősebb koalíciókat mutat az ügynökség képlete.

Például a progresszívok számára rémálomforgatókönyvnek számító HLAS-Smer-Republika koalíciónak 90 mandátuma lenne, ami lényegében alkotmányos többség.

Hírdetés

Kényelmes többsége lenne egy HLAS-Smer-SaS koalíciónak is.

Mandátumok megoszlása:

A progresszívok által nagyon preferált HLAS-SaS-PS koalíciónak azonban a Vox szerint csak 73 mandátuma lenne, ami kevés a többséghez. Negyedik szövetségesnek választhatják a Republikát, az OĽANO-t (szinte kizárt, hogy ezek közül bármelyik elfogadják), vagy a KDH-t (a jelenleg puha, álkonzervatív szlovák kereszténydemokraták alkalmasak lehetnek egy ilyen feladatra).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »