Felmérés: Tavaly május óta nem voltunk ennyire érdektelenek a járvánnyal szemben

Felmérés: Tavaly május óta nem voltunk ennyire érdektelenek a járvánnyal szemben

Tavaly május óta nem voltak ennyire gyengék a koronavírus miatti félelmek, és ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent az oltási hajlandóság is – derül ki egy friss felmérésből. A kormány iránti vizalom a koronavírus kapcsán továbbra is alacsony maradt.

A felmérést a Szlovák Tudományos Akadémia, az MNFORCE és a Seesame jegyzi, és július 15. illetve 20. között készítették.

“A világjárvánnyal szembeni alacsony fenyegetettség érzet és a kormánnyal szembeni rendkívüli bizalmatlanság tehet a gyenge oltási hajlandóságról. Egy másik tényező lehet egyes politikusok nem egyértelmű állásfoglalása a vakcinákkal szemben, hiszen minden ötödik választó számára mérvadó kedvenc politikusa véleménye az oltásról”

idézte a TASR hírügynökség Robert Klobuckýt, az SAV Szociológiai Intézetének munkatársát.

A felmérésből az is kiderül, hogy a világjárványtól kevésbé tartanak azok, akik nem tervezik beoltatni magukat, a csak alapiskolai végzettséggel rendelkezők illetve a férfiak. Azok, akik kevésbé érzik fenyegetve magukat a járványtól, kevésbé korlátozzák kapcsolataikat és kevésbé tartják be a járványellenes intézkedéseket.

A Heger-kormány sem hozott fordulatot

Hírdetés

A kormánnyal szembeni bizalom nagyon alacsony szinten stagnál, a kormányfő és az egészségügyi miniszter április eleji cseréje ellenére. A 14,2 százalékos márciusi bizalmi indexet a Heger-kormánynak csak 17,2 százalékra sikerült javítania. A kormány iránti bizalom tavaly áprilistól zuhan, akkor 54,4 százalékról indult.

Még a beoltottaknak vagy az oltásra készülőknek is csak negyede bízik meg a kormányban. Az oltást elutasítóknak pedig csak 5,9 százaléka táplál valamiféle bizalmat a kabinet iránt. Az egészségügyet illetően is elég vegyes kép: a beoltottak 57, az oltást elutasítók 25,6 százaléka bízik az egészségügyi rendszerben. Hasonló az arány a szlovák tudományos intézmények esetében is.

Csak minden ötödik választó számára fontos, hogy az általa favorizált politikus hogyan vélekedik az oltásról.

Barbara Lášticová, a Szociális Kommunikáció Intézetének munkatársa a felmérés kapcsán aláhúzta, hogy az intézmények iránti bizalom az egyik olyan faktor, ami leginkább megkülönbözteti a beoltott személyt az oltásellenestől. Kiemelte, hogy a gyermekek hamarosan visszatérnek az iskolákba, és jön a járvány őszi hulláma, ezért kulcsfontosságú, hogy a közintézmények úgy kommunikálják a járványügyi kérdéseket, hogy ne osszák meg még jobban a nyilvánosságot. 

“Másrészről, sokkal meggyőzőbben és egységesebben kellene tálalniuk az oltás előnyeit a lakosság számára. ”

fogalmazott Lášticová.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »