Felmérés: Szlovákia lakosságának 80%-a otthon szeretne meghalni

Felmérés: Szlovákia lakosságának 80%-a otthon szeretne meghalni

Nyitókép: hary.lu

Az utóbbi években Szlovákiában évente átlagosan 52 300 ember hal meg. A többségük (több mint 60%-uk) még mindig kórházban, vagy valamilyen szociális létesítményben tér örök nyugovóra. S mindezt annak ellenére, hogy Szlovákia lakosságának 80%-a azt kívánja, hogy élete utolsó napjait otthon, családi körben töltse el – derült ki a Viaticus nonprofit szervezet felméréséből.

„Az emberek elképzelése arról, hogy miként szeretnének meghalni, illetve mitől félnek a legjobban, nem változik. A többségünk otthon, ismert környezetben, a hozzátartozók körében szeretne a másvilágra távozni“Hirdetés(X)

– jelentette ki a Lucia Kondáš, a Viaticus alapítója a 2016-os és 2019-es felmérés összehasonlítása kapcsán.

Kondáš szerint a haláltól való félelem okai szintén változatlanok maradtak: az embereknek leginkább az önállóság és a méltóság elveszítésétől, valamint a közeli rokonoktól való elválástól fél.

Idén az is kiderült a felmérésből, hogy a halállal kapcsolatos témák miért számítanak a társadalomban továbbra is tabunak.

Hírdetés

„Kiderült, hogy az emberek valójában foglalkoznak azzal, hogy mi lesz velük földi útjuk végén, de a probléma ott gyökerezik, hogy saját magukkal szemben sem őszinték“.

Míg az emberek háromnegyede gondolatban már eltervezte az utolsó óráit, addig a válaszadók 60%-a azt is elképzelte, hogy megírja a halála utáni kívánságait.

Az emberek leggyakrabban azért hessegetik el ezt a témát, mert úgy érzik, a halál rájuk nem vonatkozik, s nem is akarják bevonzani azzal, hogy beszélnek róla.

A halál, az elmúlás problematikáját az egészségügyi dolgozók sem tudják magukban letisztázni. A felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 60%-nak problémát jelent őszinte kapcsolatot kiépíteni a páciensekkel.

Kondáš szerint a kölcsönös félreértés vezet ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók tettei ellentétben vannak azzal, mint amire a pácienseknek valójában szükségük lenne. A megkérdezettek 60%-a úgy vélekedett, hogy a rossz hírt inkább saját maguk szeretnék először hallani. Ezt mindössze az orvosok 40%-a tudja, a harmaduk ugyanis először a hozzátartozókat tájékoztatja a rossz hírről.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »