Felmérés: rengetegen egészségügyis fontolgatja a felmondását

Felmérés: rengetegen egészségügyis fontolgatja a felmondását

A szakdolgozók több mint fele távozni készül az egészségügyből – írja a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) friss felmérése alapján.

A FESZ felmérése szerint: a mintegy 1200 válaszadó 8 százaléka a nyugdíjazását, míg további 48 százaléka a felmondását tervezi, amint megszűnik a felmondási tilalom.

Ez a nap pedig épp ma jött el, június 15-től újra felmondhatnak az egészségügyi dolgozók, ápolók. Tavaly november óta rendelet tiltotta az egészségügyi dolgozóknak, hogy felmondjanak, a szabály eltörléséről június 8-án jelent meg a közlönyben a rendeletmódosítás.

A felmérés szerint a távozásukat tervezőknek kevesebb mint a fele maradna az egészségügyben.

Hírdetés

Ők vagy itthon egy másik állami vagy magánintézményben, esetleg külföldön vállalnának munkát. A többiek a pályát is elhagynák. A válaszadók további harmada azt jelezte, hogy még bizonytalan a maradását illetően, csupán szűk hatoduk tartana ki a munkahelye mellett.

„Az elmúlt hónapokban a szakszervezetet is sokan keresték, hogy szeretnének munkahelyet változtatni, hogyan lehetne elhagyni az ágazatot” – kommentálta a felmérés eredményeit Soós Adrianna, a FESZ elnöke a lapnak.

Az okok között leggyakrabban az alacsony bért jelölték meg. Továbbá az új szolgálati jogviszony bevezetését említik, e jogszabály hátrányai a szakdolgozókat ugyanúgy sújtják, mint mindenkit, akit a hatály alá soroltak, miközben az előnyeiből, a gáláns béremelésből csak az orvosok részesültek.

A Portfolio megjegyzi, az esetleges tömeges felmondási folyamat épp egy olyan időszakban jöhet el, amikor a koronavírus miatt korlátozott állami egészségügyi ellátások miatt most zúdulnának vissza a rendszerbe a betegek, és közben a bent maradó kevesebb egészségügyi dolgozó is lassan a szabadságát töltené, amire a járványhullámok miatt nem volt túl sok lehetősége.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »