Felmérés: nyolc párt jutna be a parlamentbe

Felmérés: nyolc párt jutna be a parlamentbe

POZSONY. Ha februárban tartották volna a parlamenti választásokat, a győztes a voksok 24,7 százalékával ismét az Irány-Szociáldemokrácia lenne – derült ki az AKO közvélemény-kutató ügynökség február 21-26. között 1 000 személy bevonásával végzett felméréséből.

A felmérés eredményei alapján a győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) negyven parlamenti mandátumot szerezne. A második helyen a Szabadság és Szolidaritás végezne a szavazatok 16,2 százalékával és 26 mandátummal, harmadikon pedig az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OźaNO) 19,2 százalékkal és 17 parlamenti székkel.

A voksok 9,9 százalékával parlamenti párt lenne a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), valamint a Család vagyunk (Sme rodina) mozgalom, mely a szavazatok 9,6 százalékát mondhatná magáénak. Mindkét politikai szerveződés 16 parlamenti széket tudhatna magáénak. A szavazatok 8,2 százalékával és 13 mandátummal bekerülne a parlamentbe a Mi Szlovákiánk Néppárt (źSNS), továbbá a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is, melyre a választók 7,7 százaléka adná voksát,  s így 12 mandátumot szerezne. Utolsóként jutna be a parlamentben a Most-Híd 6,3 százalékos eredménnyel, ami 10 parlamenti mandátumot jelentene.

A felmérés eredményei alapján a Magyar Közösség Pártja (MKP) a voksok 3,4 százalékát szerezné meg. A közvélemény-kutatás során az újonnan megalakult pártok közül a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) és a EGYÜTT – polgári demokrácia (SPOLU – občianska demokracia) pártok érnének el egy százalék fölötti, a felmérés szerint 1,6 százalékos eredményt. A többi párt eredménye egy százalék alatt maradna.

A lakosság 72,9 százaléka egészen biztosan elmenne választani, 11,1 százalékuk viszont egészen biztos, hogy nem venne részt a választásokon.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »