Felmérés: növelte előnyét a PNL, lejtmenetben több politikai alakulat

Felmérés: növelte előnyét a PNL, lejtmenetben több politikai alakulat

Nőtt a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) előnye az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben – derült ki az IMAS közvélemény-kutató intézet szeptemberi felméréséből, amelyet pénteken ismertetett a bukaresti sajtó.
A PNL-re a megkérdezett biztos választók 34,7 százaléka szavazna, ha most rendeznék a parlamenti választásokat. A kormánypárt támogatottsága több mint egy százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest.

Ezzel szemben a PSD-t támogatók aránya augusztus óta több mint egy százalékponttal 19,6 százalékra csökkent. Az augusztusi 18,3-ról 17 százalékra zsugorodott a PLUS-szal egyesült Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támogatottsága is,

amely arra készül, hogy a PNL-vel közösen kormányozzon a decemberi választásokat követően.

A baloldal alternatív pártjaként számon tartott, Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Románia párt is több mint egy százalékponttal visszaesett: szeptemberben a biztos voksolók 9,5 százaléka támogatta.

Hírdetés

Továbbra is az ötszázalékos parlamenti küszöb fölött mérték ugyanakkor az RMDSZ-t, a szövetségnek most 5,3 százalékot jósolt az IMAS, az augusztusi 5,7-hez képest.

A Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) támogatottsága (4,5 százalék) néhány tizedet emelkedett ugyan, de továbbra a parlamenti küszöb alatt van.

Mint ismeretes, a vasárnap önkormányzati, december 6-án pedig parlamenti választások lesznek Romániában.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »