Felmérés: Nőtt a koronavírus elleni oltást elutasítók száma Szlovákiában

Felmérés: Nőtt a koronavírus elleni oltást elutasítók száma Szlovákiában

Május óta lényegesen nőtt azoknak a száma, akik elutasítják a koronavírus elleni oltást. Ahogy az a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV), MNFORCE és a Seesame közös felméréséből kiderül, több mint 5 százalékkal többen vannak azok, akik most már az ellenzők táborát népesítik – míg májusban 30,9 százalék mondta, hogy oltásellenes, addig most már 36 százalékra nőtt a számuk.

Márciustól nagyjából stabil szinten áll az oltási hajlandóság. A már beoltottak, vagy azok száma, akik készek arra, hogy felvegyék az oltást, 51,7 százalék a felmérés szerint, ami májushoz képest csak 3 százalékpontos emelkedést jelent. A megkérdezettek többsége, 61,9 százalék elutasítja a kötelező oltás gondolatát, miközben a beoltottakra vonatkozó mérsékeltebb megszorításokat támogatók és azt ellenzők között kiegyenlítettebb az arány. Az SAV felmérését július 15. és 20. között készítették.

Az oltásellenes megkérdezettek 29,8 százaléka megváltoztatná véleményét, ha elégségesen bebizonyosodna, hogy a vakcinák biztonságosak és a megszokott módon történő regisztráción mennének át a gyógyszerfelügyeletnél. Az oltást elutasítók 14,3 százaléka abban az esetben változtatna véleményén, ha saját orvosa adhatná be az oltást és 12,5 százalék akkor hagyná beoltatni magát, ha újabb hullám érné el az országot és ismét megtelnének a kórházak, tömegével halnának meg az emberek a vírus miatt.

A megkérdezettek 31,2 százaléka támogatná mindazok kötelező beoltását, akiknek ezt egészségügyi állapotuk lehetővé teszi, 61,9 százalék elutasítja, míg 7,6 százalék nem tudta megítélni, hogy jó lenne-e a kötelező oltás bevezetése. Érdekes, hogy a már beoltottak 54,9 százaléka, tehát többsége jóváhagyná a kötelező oltás gondolatát.

Hírdetés

Ha a társadalom bizonyos csoportjának kötelező oltásáról lenne szó – pl. egészségügyi dolgozók, 65 évnél idősebbek, nyugdíjasotthonok dolgozói, rendőrök, tanárok, stb. -, úgy a megkérdezettek 42,3 százaléka támogatná a kötelező oltást, miközben már csak 50,5 százalék utasítaná el.

“Az előző felmérések során a megkérdezettek viszonylag nagy csoportját tartottuk számon, akik még nem döntöttek arról, hogy élnek-e az oltás lehetőségével. A legfrissebb felmérés azonban azt mutatja, hogy a még vonakodók csoportja szűkül és nagyobb része inkább azok táborába áll át, akik elutasítják az oltást. A kötelező oltás kérdéséhez és a mérsékeltebb járványügyi intézkedések életbe léptetéséhez való hozzáállás két táborra osztja a társadalmat: a már beoltottak többségében támogatják mind a két intézkedést, a nem beoltottak pedig még látványosabban ellene vannak”

mondta a felméréssel kapcsolatban Robert Klobucký, az SAV szociológiai részlegéről.

A felmérés teljes értékelése itt érhető el szlovák nyelven.

sita


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »