Felmérés: Ismét Čaputová a legjobb külföldi politikus a csehek számára

Felmérés: Ismét Čaputová a legjobb külföldi politikus a csehek számára

Zuzana Čaputová volt szlovák elnök lett a legjobban értékelt külföldi politikus a STEM cseh elemző intézet júniusi felmérésében Ferenc pápával együtt. A csehek 68 százaléka pozitívan értékelte őt. Utódja, Peter Pellegrini megítélése lényegesen rosszabb.

Čaputová az idei felmérésben három százalékponttal jobb eredményt ért el, mint tavaly, pedig már akkor is az első helyen állt. „A cseh közvélemény nem annyira barátságos az új szlovák elnökkel, Peter Pellegrinivel, ugyanis a válaszadóknak csupán a 38 százaléka nyilvánított pozitív véleményt róla“ – magyarázták a STEM kutatói.

A felmérésben Ferenc pápa a válaszadók 62 százalékának támogatását szerezte meg, Emmanuel Macron francia elnök a 48 százalékát, Joe Biden amerikai elnök pedig szintén 40 százalék feletti támogatást kapott.

A tavalyi évhez képest nyolc százalékponttal 38 százalékra romlott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megítélése. A csehek már régóta Vlagyimir Putyin orosz elnökre tekintenek a legrosszabbul, támogatottsága a tavalyival megegyező, 13 százalékos.

Hírdetés

A felmérésben a csehek más országokkal való kapcsolatukat is értékelték. Szlovákia most is az első helyet szerezte meg a rangsorban, idén azonban némileg romlott az értékelése. Az emberek 71 százaléka adott rá egyes vagy kettes értékelést, ami négy százalékponttal kevesebb, mint tavaly. Ellenkezőleg, többen voltak azok a csehek, akik négyes-ötössel jelölték Szlovákiát. Az összesítésben Szlovákia megelőzte Ausztriát.

A harmadik helyen Svájc végzett, őt követi Olaszország, Lengyelország és Hollandia. Palesztina 12 százalékkal az utolsó helyen végzett, Oroszország 15 százalékot Oroszország kapott, amely egyben a legnegatívabban értékelt ország. A tavalyi évhez hasonlóan az Ukrajna iránti szimpátia aránya az előző évhez képest csökkent, 29 százalékra.

A STEM Kutatóintézet az 1990-es évek közepe óta rendszeresen figyelemmel kíséri a Cseh Köztársaság lakosságának kapcsolatát Európa és a világ kiválasztott országaival, valamint válogatott külföldi politikusokkal. A június 10. és 17. között készült felmérésben 1032 válaszadó vett részt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »