Felmérés: Čaputová nem túl kifejező államfő

Felmérés: Čaputová nem túl kifejező államfő

A Hospodárske noviny felkérésére készült az a felmérés, amely szerint Zuzana Čaputovát a két és fél éve rá szavazók 85 százaléka most is megválasztaná Szlovákia államfőjének. Szavazói nagy része tehát továbbra is elégedett vele, a választási időszak felében is magas a támogatottsága. Az AKO ügynökség felmérése alapján a szavazók 54,9 százaléka szavazna rá.

Az aránylag magas támogatottság ellenére a felmérés Čaputová egy gyengéjére is rámutatott, mégpedig arra, hogy nem túl kifejező az imázsa. A felmérés készítői ugyanis azt is megkérdezték a válaszadóktól, mi az, amit helyesen tesz az államfő, és mi az, amit nem, és csak a megkérdezettek fele tudta őt valamilyen konkrét tette miatt megdicsérni.

Václav Hřích, az AKO ügynökség igazgatója szerint ez azt jelenti, hogy az államfő vagy keveset dicsekszik a tevékenységével, vagy pedig az, amit tesz, nem eléggé látható.

A válaszadók leginkább azt emelték ki vele kapcsolatban, hogy jól képviseli az országot, apolitikus vagy hogy profi. Az ügynökség igazgatója szerint az emberek leginkább azt érzékelik, hogy enyhíti a feszültségeket, aktív, elkötelezett és empatikus. „Ez mind pozitív dolog, de egyik sem domináns” – hívta fel a figyelmet Hřích.

A rossz imázs is imázs

Másrészt viszont okokat sem nagyon tudtak felsorolni a vele kapcsolatos bírálatra. A válaszadók fele nem tudott választ adni arra, mit csinál az államfő rosszul.

Ha valaki megkérdezi, mi az, ami felbosszant bennünket Igor Matovičon, azonnal beugrik néhány dolog. Ez is az imázshoz tartozik”

– mondta az ügynökség igazgatója.

Az eredmények azt is megmutatták, hogy amíg Čaputová bírálói konkrét lépéseket tudtak felsorolni, amelyeket szerintük rosszul csinált, a támogatói a tevékenysége értékelésekor csak általánosságokat tudtak mondani, és az ország képviseléséért dicsérték, ami Juraj Marušiak politológus szerint arra utal, hogy valójában nem túl aktív, és jobb a hírneve külföldön, mint az országon belül.

Külföldön jobb a neve

Hírdetés

Külföldön viszont nagyon jó Čaputová imázsa. Neki köszönhetően látogatott el Ferenc pápa Szlovákiába, nemrégiben Károly herceg is megdicsérte őt egy Jordániában készült videón a szlovák turisták előtt, de Csehországban is csodálják őt. ​

Szakemberek úgy vélik, ha aktívabb és energikusabb lenne, több bizonytalan szavazót tudna magához vonzani.

A nem kellő kezdeményezőkészség bizonyult ugyanis a leggyakoribb problémának azok körében, akik azt mondták, hogy valószínűleg rá szavaznának. Hiányolja az aktivitást a válaszadók ama 10 százaléka is, akik inkább nem támogatnák.  De a 2019-ben rá szavazott válaszadók 9,6 százaléka is értékelné a nagyobb kezdeményezőkészséget a részéről.

A népszavazás-téma nem jött be

A kritikus lépéseinél is nagyon alacsonyak azonban a számok, ami azt mutatja, hogy Čaputová nehezen kézzelfogható az emberek számára.

Zuzana Čaputová esetében váltakoznak az erős és a gyenge időszakok. Néha úgy végzi a szertartásos jogköreit, hogy szinte egyáltalán nem hallani róla. Fontos azonban, hogy néha kibújik az apolitikus csigaházából, és az asztalra csap”

– fogalmazott Radoslav Štefančík politológus. Például, amikor a héten a ruzsinói kórházlátogatása után nagyon keményen fogalmazott a járványhelyzettel kapcsolatban. „Bár nem illik hozzá, de éppen ezt a határozott hangot várják egy államfőtől a parlamentáris demokráciában” – jelentette ki Štefančík.

Persze, voltak olyan kemény lépései is, amelyek nem váltak be.

Leginkább a Smer által szorgalmazott népszavazás kiírásának elutasítását róják fel neki.

A válaszadók 15 százaléka tartja helytelen lépésnek az ehhez kapcsolódó tevékenységét, a kritika természetesen erősebb az ellenzéki pártok támogatói körében. A népszavazás témája az egyik olyan dolog, amely az embereket az államfő támogatóira és ellenzőire osztja. A válaszadók mindössze 4,5 százaléka értékelte Čaputová ez irányú lépéseit, ami azt jelenti, hogy a téma hatása meglehetősen negatív.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »