Felmérés: Az ukránok leggyakrabban bort és sört isznak

Felmérés: Az ukránok leggyakrabban bort és sört isznak

A Rating csoport által megkérdezett ukránok 66 százaléka fogyaszt alkoholos italt, 32 százalékuk pedig azt mondja, hogy egyáltalán nem iszik.

A válaszadók 1%-a vallotta be, hogy minden nap fogyaszt alkoholt.

Erről tanúskodnak a Rating weboldalon közzétett kutatási adatok – írja az Ukranews.com hírportál.

A válaszadók 33%-a havonta egyszer, 26%-a havonta többször, 7%-a hetente többször iszik alkoholt. 1%-uk nehezen tudott válaszolni az alkoholfogyasztás gyakoriságára vonatkozó kérdésre.

Gyakrabban fogyasztanak alkoholt a férfiak, a fiatalok, a középkorúak és a gazdagabbak.

A felmérés eredményei szerint a férfiak bármely életkorban nagyobb valószínűséggel fogyasztanak alkoholt, mint a nők. A fiatalok is gyakrabban fogyasztanak alkoholt, településtípustól függetlenül. A városokban a fiatalok és a középkorúak azonos mértékben fogyasztanak alkoholt.

A megkérdezettek által leggyakrabban fogyasztott alkoholos italok közül a bor végzett az élen – ezt a válaszadók 36%-a választotta, a második helyen a sör lett 29%-kal, a harmadik helyen pedig a vodka 20%-kal.

Hírdetés

Az ünnepek és a rendezvények voltak a fő oka az alkoholfogyasztásnak – a válaszadók 67%-a választotta ezt. 30%-uk alkoholt fogyaszt a szeretteivel való jó idő eltöltésére,

24%-uk pedig kikapcsolódásra és feltöltődésre.

Többek között az ízek élvezete miatt 9% fogyaszt alkoholt, azért, mert jól megy az ételekhez – 8%, azért,mert jó az egészségre – 7%, valamint, mert segít az elalvásban – 4%.

A megkérdezettek 54%-a értett egyet azzal az állítással, hogy léteznek biztonságos, egészségre ártalmatlan adagok. 45%-uk az ellenkező álláspontot képviseli. Minden harmadik válaszadó a bort nevezte meg kevésbé káros alkoholos italnak, minden ötödik pedig a házi bort.

Csak 10% gondolja úgy, hogy a vodka kevésbé káros alkohol, 8% szerint sör, 6-7% pedig a konyakot és házi pálinkát nevezte meg.

A Közvélemény-kutatás résztvevői: Ukrajna 18 év feletti lakosa minden régióban, kivéve az ideiglenesen megszállt Krím-félszigetet és Donbászt. A minta életkor, nem és településtípus tekintetében reprezentatív.

A felmérést 2021. április 25-27-én végezték.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »