Felmérés: Az egyházak anyagi leválasztása esetén csak nagyon kevesen nyúlnánk a zsebünkbe a fenntartásukért

Felmérés: Az egyházak anyagi leválasztása esetén csak nagyon kevesen nyúlnánk a zsebünkbe a fenntartásukért

Ha az állam többé nem támogatná anyagilag az egyházakat Szlovákiában, akkor azok anyagi lehetőségei alaposan megcsappannának. A szlovákiai polgárok csak nagyon kis része mondja azt, hogy „saját zsebből” járulna hozzá az egyházak fenntartásához. Egy friss felmérés szerint csak az emberek 5,4 százaléka mondja azt, hogy “biztosan támogatná” valamelyik egyházat saját költségére. 

A Focus ügynökség a Markíza televízió megbízásából készített felmérése szerint a válaszadók elsöprő többsége, 77 százaléka válaszolt „inkább nemmel” vagy egyértelmű „nemmel” arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e rendszeresen hozzájárulni egy egyház fenntartásához saját költségére?

A felmérés 1022 személy megkérdezésével készült augusztus 26. és szeptember 2. között.

A KDH szavazói hajlandóak hozzájárulni leginkább, az egyetlen olyan csoport, ahol a válaszadók több mint fele igennel vay inkább igennel válaszolta meg a kérdést. „Igenek” tekintetében a második helyen a Za ľudí szavazói vannak 41,9 százalékkal.

Hírdetés

A harmadik helyen az MKP szavazói végeztek, 32,4 százalékuk hajlandó lenne saját forrásaiból hozzájárulni valamelyik egyház fenntartásához.

Még a konzervatív OĽANO esetében is csak 22 százaléknyian nyúlnának a zsebükbe az egyházak fenntartásáért. Az ĽSNS esetében ez az arány csak 19 százalék. A baloldali Smer és Hlas esetében a válaszadók 20,9, illetve 21,7 százaléka támogatná az egyházát, ha az állam levenné róla a kezét.

Nem meglepő módon az egyházak finanszírozása felé legkevésbé nyitottak a Sme rodina (10,29 százalék), a balliberális Progresívne Slovensko (14,8 százalék), a liberális SaS (16,9 százalék) választói.

A legkisebb hajlandóságot az egyházak támogatására a vállalkozók és az egyéni vállalkozók tanúsítottak (13,9 százalék).

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »