Felmérés: a PSD nyerné a választásokat

A Szociáldemokrata Párt (PSD) végezne az első helyen, ha most vasárnap tartanák a parlamenti választást, derül ki egy, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megrendelésére készült felmérésből – számol be Balogh Levente a kronika.ro-n.

A Politikai Ratingügynökség nevű intézet által készített közvélemény-kutatás szerint a PSD 38 százalékkal végezne az első helyen, a PNL pedig 30 százalékkal a második. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 9 százalékon áll, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 5,5 százalékot kapna, míg az utolsó, a parlamenti küszöböt még átlépő párt az RMDSZ 5 százalékkal. A Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom Párt (PMP) 4 százalékával a parlamenti küszöb alatt áll.

Arra a kérdésre, hogy kit látnának szívesen a miniszterelnöki székben a decemberi választást követően, a legtöbben – 23 százalék – Victor Ponta volt PSD-s kormányfőt nevezték meg, aki ellen korrupció miatt bűnvádi eljárást folytat a DNA. Őt Dacian Cioloș követi 22 százalékkal, a harmadik pedig szintén egy volt kormányfő, az ALDE és a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu 6 százalékkal. A többség – 33 százalék – nem kívánt erre a kérdésre válaszolni.

A válaszadók 44,5 százaléka szerint a szakértői kormány jó megoldás az ország számára, míg 43 százalék úgy vélekedik, hogy rossz megoldás a Dacian Cioloș vezette, hivatalosan pártoktól független kabinet. A megkérdezettek 57 százaléka úgy vélekedik, hogy a Dacian Cioloș vezette kormány legfőbb támogatója a PNL, ami annak fényében érthető, hogy Cioloș korábban egy PNL-vezetésű kormányban volt agrárminiszter. 9,5 százalék ennek ellenére úgy gondolja, hogy a kabinet fő támogatója a PSD.

A válaszadók 65 százaléka szerint az ország rossz irányba halad, és csupán 28 százalék gondolja úgy, hogy ennek az ellenkezője igaz. Az intézmények közül a legnagyobb bizalmi indexszel a hadsereg rendelkezik: 91 százalék nyilatkozott úgy, hogy bízik benne. A következő az egyház, az EU és a NATO, ezek egyaránt 71 százalékos bizalmi indexet kaptak. A lista végén a 31,5 százalékos parlament és a 26 százalékos politikai pártok állnak.

A felmérést szeptember 17. és 24. között készítették 1170 fős mintán, a hibahatár 2,9 százalék.

A hétvégén Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) olyan felmérést ismertetett, amely szerint a PSD és az ALDE koalíciója könnyedén megnyerné a választásokat. A Kantar TNS által készített kutatás szerint a PSD nagy fölénnyel, a voksok 45 százalékát megszerezve végezne az első helyen. A PNL jócskán lemaradva, 25 százalékkal a második, a harmadik az USR 10 százalékkal, a negyedik a 7 százalékos támogatottságú ALDE, míg az utolsó, a parlamenti küszöböt még átlépő párt itt is az RMDSZ. A felmérés szerint a PMP támogatottsága 4, míg Bogdan Diaconu szélsőségesen magyarellenes Egyesült Románia Pártjának (PRU) támogatottsága csupán 1 százalékos – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »