Felmérés: a Fidesz köszöni, jól van, az MSZP támogatottsága csökken, a Jobbiké nem mozdul

Felmérés: a Fidesz köszöni, jól van, az MSZP támogatottsága csökken, a Jobbiké nem mozdul

Az elmúlt egy hónapban csak néhány kismérvű, tendenciákba nem illeszkedő változás történt a pártok támogatottságában – közölte a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet legújabb, szeptember eleji felmérése alapján.

Mint közölték, a Fidesz támogatottsága a teljes népességben ezúttal 26 százalékos, korábban a választókorúak 27 százalékára számíthattak. A második helyen álló Jobbiknak feleakkora támogatottsága van, mint a kormánypártnak: 13 százalékon állnak, akárcsak augusztusban. Az MSZP híveinek aránya az utóbbi hónapokban ingadozott, most éppen 11-ről 9 százalékra csökkent. A DK és az LMP támogatottsága nem módosult, előbbié 5, utóbbié 3 százalékos. Az Együtt 2, a Liberálisok 1 százalékon állnak. A választópolgárok 37 százaléka távolságot tart a pártoktól.

A biztos pártválasztók csoportja valamivel több mint a felnőtt lakosság egyharmadát foglalja magába, ezért a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 45 százalékos, a Jobbik 19 százalékot ér el. A biztos szavazók 15 százaléka a szocialista párt híve, 9 százaléka pedig a DK elkötelezett támogatója. Az LMP-nek 5, az Együttnek 3, a Liberálisoknak 2 százalékos aktív szavazói tábora van.

A népszavazási kampány lehetőséget ad a pártoknak arra, hogy közvetlenül is megszólítsák, elérjék a választópolgárokat, de az eddigi megnyilvánulásaik alig voltak hatással a pártpreferenciákra.

A legnagyobb változás az MSZP esetében figyelhető meg: az egy hónappal ezelőttihez képest 2 százalékponttal kevesebb támogatója van a népesség egészén belül. A Jobbik egyértelműen megelőzi a szocialista pártot, de ez nem minden rétegben igaz. Az 50 évnél fiatalabbak között a Jobbik sokkal erősebb (15, illetve 6%), az ennél idősebbek között viszont lemarad az MSZP-től (9, illetve 14%).

A baloldali pártnak több híve van az alapfokú végzettségűek körében (16, illetve 9%), míg a nemzeti radikálisok népszerűbbek a többi iskolázottsági csoportban (szakmunkás végzettségűek között 15-7; az érettségizetteknél 14-7, a diplomásoknál 13-6 a Jobbik-MSZP százalékos arányok). Budapesten azonos súlyt képviselnek (11-11 százalék), vidéken viszont nem: a Jobbik 13, az MSZP 9 százalékos. A Fidesz nem csak összességében vezeti a rangsort, hanem minden társadalmi rétegben a legerősebb párt. A kormánypártnak a diplomások körében van a legnagyobb előnye (32 százalékos, a Jobbikot itt 12, az MSZP-t 6 százalék támogatja). A nyugdíjasok csoportjában érzékelhető a Fidesz leggyengébb pozíciója – 21 százalékosak, míg a szocialista párt mögé 18, a Jobbikhoz 7 százalékuk áll.

A pártok szavazóinak elkötelezettségét a részvételi hajlandósággal és az érzelmi azonosulással egyaránt bemutathatjuk. Legerősebb kötődéssel a Fidesz és a DK támogatói rendelkeznek. A kormánypárt híveinek 55, a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak 57 százaléka állítja, hogy biztosan részt venne egy mostani választáson. Az MSZP-sek és a Jobbikosok aktivitási szintje 47-47, az LMP-seké 45 százalékos. A saját párt iránti rokonszenv a Fidesz táborában rendkívül magas fokú: egy százfokú skálán 86 pont. Még ennél is erősebb a DK-sok elkötelezettsége, rokonszenvüket 91 ponttal fejezik ki. A szocialista szimpatizánsok a pártjukhoz fűződő érzelmeiket 75 ponttal érzékeltetik, az LMP és a Jobbik hívei pedig 73-73 ponttal.

(HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »