Felmérés: a diákok a maszkban bíznak, a korlátozásokban nem

Felmérés: a diákok a maszkban bíznak, a korlátozásokban nem

A diákok ma már jóval kevésbé aggódnak, mint tavaly novemberben, és a koronavírus-járvány első másfél éve után úgy tűnik, már hozzászoktak a veszélyhez – derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem kutatásából.

Az egyetemisták koronavírussal kapcsolatos félelmeit vizsgáló új kutatás 400 alap- és mesterszakos corvinusos hallgató kérdőíves megkérdezésével készült. Az eredmények alapján a diákok már sokkal kevésbé tartanak a koronavírus járványtól – mondta érdeklődésünkre Szántó Richárd, a Budapesti Corvinus Egyetem alapképzésekért felelős dékánja.

„Általában úgy gondolják, hogy már kevesen fogják elkapni – mondta a docens. – Ez azért eléggé éles kontrasztban van azzal, amit egy éve novemberben mértünk, amikor igen magas volt a kockázatészlelés és az aggodalom szintje. Egyetlen, ami megmaradt, érdekes módon, hogy azt gondolják, hogy ha mégis elkapnák, akkor azért az súlyos lehet, ez nem változott.”

Az oltásokat kapcsolatban azt találták, hogy

Hírdetés

az egyetemisták sokkal kevésbé tartózkodók, mint a magyar átlag, alig pár százalékuk nem fogadna el semmilyen oltást.

A diákok körében a legnépszerűbb a Pfizer és a Moderna vakcina volt – tette hozzá a Szántó Richárd.

„Egy-két százalék volt olyan, aki a lehetséges hat oltás fajtából egyiket sem fogadná el, ez nagyon alacsony. Elég sokan voltak, akik fenntartásokkal kezelték a korlátozó intézkedéseket egy évvel ezelőtt. Szkeptikusak voltak ezekkel szemben, ez nagyon nem változott az egy év alatt, továbbra is többen vannak olyanok, akik bármilyen korlátozást túlzónak tartanak, ami ugye azért érdekes, mert a jelenleg nagyon kevés, vagy legalábbis tavaly novemberhez képest nagyon kevés korlátozó intézkedés van.”

Hozzátette viszont, hogy dacára annak, hogy ma sokkal kevesebb helyen kötelező maszkot hordani, mint tavaly novemberben,

a hallgatók többsége továbbra is bízik a maszk megelőző hatásában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »