Felmérés: a brazil katolikusok többsége nem ért egyet Bolsonaróval az Amazonasszal kapcsolatban

Felmérés: a brazil katolikusok többsége nem ért egyet Bolsonaróval az Amazonasszal kapcsolatban

A brazil katolikusok többsége az ország jobboldali kormánya nézeteivel ellentétben úgy gondolja, hogy a globális felmelegedés tudományos tény, és az amazonasi esőerdő megóvása kulcsfontosságú a klímaváltozás hatásainak csökkentéséhez – derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérési eredményből.

A felmérést a Globális Katolikus Klímamozgalom (GCCM), valamint a Klíma és Társadalom Intézet (iCS) megbízásából az Ideia Big Data Institute brazil közvélemény-kutató intézet végezte el 1502 ember megkérdezésével. Az eredményt szinte egy időben ismertették azzal, hogy Ferenc pápa vasárnap a Vatikánban megnyitotta az Amazonas térségének szentelt vatikáni püspöki tanácskozást.

Négy megkérdezettből három ellenzi, hogy megszüntessék az országban az illegális erdőirtás büntetését, és 73 százalékuk nem ért egyet az Ibama brazil környezetvédelmi hivatal gyengítésével. A hivatal költségvetését és hatósági jogkörét jelentősen csökkentette Jair Bolsonaro jelenlegi államfő.

Hírdetés

A megkérdezettek 63 százaléka elítéli, hogy a kormány nem ad hitelt a brazil űrkutatási intézet (INPE) által rendszeresen szolgáltatott erdőirtási adatoknak. Bolsonaro az ország hitelének rontása vádjával nemrég menesztette a hivatal vezetőjét.

Tízből hét brazil katolikus ellenzi, hogy csökkentsék az őslakos indiánok rezervátumainak területét az esőerdőben – olvasható a felmérés értékelésében.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »