Felmentették Ungár Klárát: nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét, amikor homoszexuálisnak nevezte

Felmentették Ungár Klárát: nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét, amikor homoszexuálisnak nevezte

Nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét Ungár Klára, amikor homoszexuálisnak nevezte – így döntött másodfokon jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. 

Kocsis Máté / MTI Fotó: Kovács Tamás

Másodfokon felmentették Ungár Klárát abban a személyiségi jogi perben, amelyet Kocsis Máté indított ellene, jóhírnév megsértése miatt. Korábban a liberális politikusnő egy vita során egy Facebook-bejegyzésben melegnek nevezte a józsefvárosi polgármestert.Kocsis ezért beperelte Ungárt, és kétmilló forintos, kamatokkal bővített kártérítést, továbbá bocsánatkérést követelt tőle.

A Fővárosi Törvényszék tavaly ősszel első fokon Kocsis Máté javára döntött, és elmarasztalta Ungár Klárát. Ezt az ítéletet változtatta most meg a Fővárosi Ítélőtábla, amely kimondta: Ungár Klára valótlanul és bizonyítás nélkül állította, hogy Kocsis homoszexuális, de az állítás önmagában nem jelenti a jó hírnév megsértését is. Az ítélőtáblának pedig nem dolga, hogy egy politikai vitában elhangzó állítás valótlanságát mérlegelje.

A testület szerint a polgármester keresetében maga sem bizonyította, hogy ez a valótlan állítás miért sértő, és hogy őt vagy közvetlen környezetét miért érinti hátrányosan. Az ítélőtábla kitért Kocsis Máté feleségének felháborodott cáfolatára is, de úgy látják, ez is csak a valóságot támasztotta alá. A testület hozzátette, álláspontjuk szerint az első fokon eljáró bíróság feladatkörén túllépve járt el, amikor Ungár állítását értelmezni is kezdte, kontextusba helyezte.

A jogerős döntés szerint a felperes vagyoni szempontból sem készített elő olyan bizonyítást, ami a kétmillió forintos kártérítést indokolttá tenné. A Fővárosi Ítélőtábla elutasította Kocsis Máté keresetét, így neki kell fizetnie az együttesen 430 ezer forint+ áfás per- és illetékköltségeket is.

“Ebben bíztam, és örülök neki, hogy ebben a furcsa helyzetben is lehet számítani a bíróságok objektív ítéletére” – mondta az Origónak Ungár Klára.

Kocsis Máté a Facebookon reagált a döntésre:

“A másodfokú bíróság Ungár Klára buzizós ügyében ma hozott döntést. Az indoklásban kimondták, hogy Ungár ugyan valótlanságot állított rólam, de ez nem sértő, ezért a keresetünket elutasították. A Kúriát azért még megkérdezzük erről. Ettől kezdve ugyanis minden heteroszexuálist le lehet buzizni, a homoszexuálisokat meg gondolom továbbra sem. Érdekes logika.”

Origo.hu / PP

The post Felmentették Ungár Klárát: nem sértette meg Kocsis Máté jó hírnevét, amikor homoszexuálisnak nevezte appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »