Fellendülőben a román tengerpart

Fellendülőben a román tengerpart

Közel ötven százalékos növekedést ért el idén a román tengerpart idegenforgalma a tavalyi évhez képest. Ennek ellenére az ágazat képviselői szerint a jelenlegi kormány nem hajlandó több pénzt fektetni a turisztikai hálózat bővítésébe.

Neptun-Olimp_statiunea-neptun-olimp_b

Corina Martin, a tengerpart és a Duna-delta idegenforgalmáért felelős egyesület, valamint Alin Burcea, a Turisztikai Ügynökségek Országos Szövetségének (ANAT) elnöke a nyári szezon első felének kiértékelője kapcsán tartott sajtótájékoztatót a hétvégén Konstancán. A szervezetek képviselői a román tengerparti üdülőtelepek forgalmának növekedésén kívül arról is beszámoltak, hogy a kormány szerintük nem érdekelt a turisztikai fejlesztések beruházásában.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a jelenlegi 50 százalékos növekedésnek köszönhetően az idényt akár 30 százalékos nyereséggel is zárhatják a tengerparti vendéglátóipari egységek, figyelembe véve az utóbbi nyolc év forgalmát. Corina Martin hangsúlyozta, hogy a szállodai beruházásoknak köszönhetően roppant közkedveltté vált Venus üdülőtelep, ami egy déltengerparti üdülőhely esetében nagy elismerés. Az adatok továbbá azt mutatják, hogy a három- és négycsillagos szállodák a legkeresettebbek, nagyon kevesen igényelnek szállást kétcsillagos hotelekben. Az egyesület elnöke szerint fontos tényező az is, hogy a turisták közel 40 százaléka már tavaly ősszel, illetve télen lefoglalta nyaralóhelyét a tengeren.

Ami a tengerparti turizmus népszerűsítését illeti, Alin Burcea szerint ebben nagy szükség lenne a bukaresti turisztikai minisztérium támogatására. Románia viszont jelen pillanatban nem engedheti meg magának egy látványos reklámhadjárat költségvetését. A szövetség elnöke rámutatott arra is, hogy az ANAT 2016-ban ugyanolyan költségvetéssel rendelkezik, mint a 2001-es évben, emiatt nincs lehetőségük eljutni valamennyi vásárra, illetve a turisztikai célpontokat népszerűsítő hirdetéseket sem tudnak készíteni.

Alin Burcea úgy látja, a gazdasági és kereskedelmi minisztérium nincs tekintettel az ágazat fellendítésére, sokatmondó, hogy a turizmus nem szerepel a „Románia versenyképes” elnevezésű kormányprogram 16 pontja között. „Úgy tűnik, a technokrata kabinet tagjai számára az idegenforgalom fogalma kimerül a saját és közeli hozzátartozóik, barátaik nyaralásában” – fogalmazott a szakmai szövetség elnöke.

Vadas Henrietta


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »