Fellélegezhetnek a Balatonra készülők

Fellélegezhetnek a Balatonra készülők

Keddtől újabb biológiai szúnyoggyérítést végeznek a Balatonnál – tájékoztatta a Balatoni Szövetség elnöke az InfoRádiót. A szervezet ettől az évtől már négy beavatkozás költségét állja.

Korábban egyetlenegy tavasszal, kora nyáron sem volt még ennyi szúnyoggyérítés, mint az idei évben – emelte ki Balassa Balázs az InfoRádiónak. A mostani a negyedik beavatkozás lesz, amelyből kettőt a katasztrófavédelem végzett, kettőt pedig a Balatoni Szövetség koordinálásával az önkormányzatok finanszíroztak.

A májusban leesett sok csapadék miatt a tenyészhelyek vízborítottak, emiatt a vártnál lényegesen több szúnyog kelhet ki a szokásosnál, így a mostani akció elsősorban a megelőzésről szól, tette hozzá a szövetség elnöke.

A Balatonnál még nincsen sok szúnyog, viszonylag kevés panasz érkezik,

jegyezte meg Balassa Balázs, de nem is szeretnék, hogy nagy számban jelentkezzenek a tó környékén.

“Fontos, hogy az idelátogató vendégeket és az itt élőket minél kevesebb olyan hatás érje, amelyek miatt esetleg ne érezzék magukat jól” – emelte ki.

Az idei évtől már négy szúnyoggyérítést finanszíroznak a balatoni önkormányzatok – az előző évben kettőre volt keret –, amely nagyjából 60 millió forintba fog kerülni a Balaton térségében, tájékoztatott Balassa Balázs.

Hírdetés

Kérdésére válaszolva közölte, bár a biológiai gyérítés drágább, tavaszi megvalósítása

nagyon komoly hatással lehet az egész szezonra.

“Az idei évben már kettő biológiai gyérítést végeztünk, ennek a hatását már jelenleg is érezzük. Halljuk, hogy az országban nagyon sok olyan hely van, ahol szinte elviselhetetlenek a körülmények a szúnyogok miatt – szerencsére a Balatonnál ez még nem tapasztalható” – ismételte meg.

A soron következő légi beavatkozás – mint minden esetben – nagyban függ az időjárástól, így, amennyiben az nem lesz kegyes, akkor pótnapokat fognak kijelölni, amíg nem végeznek az egész térséggel.

Országosan is folytatódik

A katasztrófavédelem arról tájékoztatott, hogy ezen a héten

az ország 436 településén és hét budapesti kerületben, összesen százezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés.

A következő napokban a Duna-menti településeken, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyében, Szigetközben, Baja és Mohács térségében, valamint a Tisza-tónál folytatódnak a permetezések. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a Dráva mentén is kiterjedt védekezés lesz a szúnyogok ellen jövő héten.

A szúnyoggyérítés heti programja a katasztrofavedelem.hu weboldalon érhető el.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »