Fellélegezhet a high-tech ipar, rossz hír Kínának

Fellélegezhet a high-tech ipar, rossz hír Kínának

Japán kutatók több száz évre elegendő, kulcsfontosságú ritkaföldfém-készletre bukkantak az óceán alatt. A készlet közel nyolcszáz évre elláthatja a világot ezekkel az eddig csak nagyon szűkösen rendelkezésre álló fémfélékkel – közölte a CNBC.

A lelet egy körülbelül 965 négyzet mérföld területű csendes-óceáni tengerfenéken fekszik a Minamitorishima sziget közelében, amely Tokiótól 1,150 mérföldre délkeletre található.

A ritkaföldfémek döntő jelentőséggel bírnak a high-tech termékek – például az elektromos járművek, a mobiltelefonok és az akkumulátorok – előállításában, ráadásul a világ korábban ismert szinte teljes ritkaföldfém-tartaléka Kínában található – közölte a CNBC.

Az említett tengerfenék több mint 16 millió tonna ritkaföldfém-oxidot tartalmaz, ami a világ 780 évre elegendő ittrium-szükségletével egyenértékű, de hasonlóan hosszú időre fedezi a globális high-tech ágazat europium, terbium és dysprosium iránti igényét is.

A felfedezésnek geopolitikai jelentősége is van, hiszen Japán éppen azért kezdte el a kutatást, mert Kína 2010-ben a két ország között akkoriban kirobbant konfliktusra tekintettel visszatartotta a ritkaföldfém-szállítmányokat – amint arról korábban a Reuters is beszámolt. A jelentős elektronikai iparral rendelkező Japán számára azonban elemi szükséglet a ritkaföldfémekhez való hozzájutás.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a kitermelés rendkívül drága lesz. Ahhoz is öt évre lesz szükség, hogy a japán kormány által támogatott szervezetek, cégek és kutatók konzorciuma letegye az asztalra a megvalósíthatósági tanulmányt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »