Fellázzadtak a holland dzsihadisták az Iszlám Állam ellen?

Folyik vagy nem folyik belső leszámolás az Iszlám Állam különböző állampolgárságú harcosai között? A kérdés azután merült fel, hogy jelentések szerint a holland kontingens fegyveresei fellázadtak és ezért többeket kivégeztek közülük. A héten arról érkezett hír, hogy az Iszlám Állam tagjaiként harcoló holland állampolgárságú dzsihádisták fellázadtak, mert nem értenek egyet a többiek módszereivel. A vita annyira elfajult, hogy meggyilkolták a hozzájuk küldött követet, ami nyomán az Iszlám Állam vezetése többtucat marokkói származású hollandot fogott el és nyolcat kivégzett.

Erről egy a dzsihádista tevékenységet figyelő csoport, a Rakkát Lemészárolják, vagyis az RBSS tudósított még pénteken. A szíriai harcokat megfigyelő és londoni székhelyű Szíriai Emberjogi Megfigyelő Központ azonban valótlannak nevezte az állítást. Az eredeti hírek szerint a hollandok azután különböztek össze az iraki dzsihadistákkal, hogy hárman közülük el akarták hagyni az Iszlám Állam területét. Elfogták őket, és a jelentés szerint az egyiket agyonverték a kihallgatás idején. Emiatt a többiek iraki dzsihadistákra támadtak, majd megölték az Iszlám Állam hozzájuk küldött békéltetőjét.

Ezt követően a dzsihadista vezetés parancsba adta, hogy tartóztassák le az összes holland állampolgárságú harcost, akik közül nyolcat állítólag ki is végeztek. A Szíriai Megfigyelőközpont szerint ezek a hírek valótlanok. Annyi azonban igaznak tűnik, hogy a dzsihadisták vegyes nemzetiségű egységeket hoznak létre a belső feszültség miatt. A megfigyelők is elismerték, hogy tavaly például “nézeteltérés” történt üzbég és tunéziai harcosaik között.

A holland hatóságok szerint 200 állampolgáruk élhet az Iszlám Állam területén, köztük 50 nő. Egy 16 éves svéd lány – akit a kurd különleges egységek szabadítottak ki a dzsihadisták fogságából, a múlt héten arról beszélt, hogy barátját követte, amikor Szíriába ment, úgy, hogy semmit sem tudott az Iszlám Államról. Az ottani élettel szembesülve akart hazamenni, szerencséjére a kurd erőknek sikerült őt kimentenie. Más tizenéves lányoknak viszont nem volt ilyen szerencséje. Beszámolók szerint egy szíriai városban halálra köveztek egy 16 és egy 17 éves lányt, mert két férfi társaságában találták őket egy házban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »