Felkészültek a legrosszabbra a kaliforniai magyarok

Megállíthatatlanul tombol a tűzvész Kaliforniában, és ez az ott élő magyarokat is érinti. Az M1 Aktuális csatorna munkatársainak sikerült több ott élő honfitársunkat elérni. Azt nyilatkozták: felkészültek arra, ha menekülniük kell.

Jakabffy Zsolt Los Angeles megyében a San Fernando völgyben él. 17 éve dolgozik kint az egyik magyar református gyülekezet lelkészeként. Azt mondta: mindenki meg van rémülve a környéken, a hatóságok pedig figyelmeztették a lakosságot, hogy a szél továbbra is erős marad és csapadék sem várható. A lelkész szerint szerdán volt a legrosszabb a helyzet.

– A tegnapi nap sokkal füstösebb volt és rosszabb a mai nap az Istennek hála már tiszta. Mint elmondta, a szerda délutáni órákban szinte havazott kint, annyira hullt a pernye és folyamatosan sepregetni kellett, az autókról le kellett törölni.

Két perc alatt kell elhagyni a házat

Los Angeles környékén folyamatosan telepítik ki az embereket. Havasi Hochman Ivett Hollywoodban lakik, nagyjából 15 kilométernyire a lángoktól. Ő is készen áll az azonnali indulásra. Azt mondta: csak a legszükségesebbeket viszi, ha menni kell.

– Előre szóltak, hogy mindenki pakoljon össze egy bőröndöt, készítse a háziállatokat elő az utazásra, mert amikor hivatalossá válik az, hogy menni kell, akkor a rendőrség bekopog az ajtón és kb. 2 perc van arra, hogy elhagyjuk a lakást – nyilatkozta a Híradónak.

A Los Angelesi főkonzul azt mondta: a már régóta kint élő magyarok fel vannak készülve a természeti csapásokra, a hatóságok mindenkinek azt ajánlják, hogy viseljenek védőmaszkot. Azt is elmondta: eddig a katasztrófa környékén élő magyarok közül még senki sem kért segítséget a főkonzulátusától.

Az esti Híradóban újból bejelentkezett Lukoczki Gábor, az M1 aktuális Los Angeles-i tudósítója. Magyar idő szerinti esti tudósításában elmondta: Bel Airből szerda este több ezer embert már evakuáltak a helyi hatóságok, de nem sokkal a bejelentkezése előtt félórával újra feltámadt a szél, emiatt sokan újra maszkot viselnek.

Tudomása szerint a kaliforniai metropolisz környékén csütörtökre virradóra öt helyen ég a növényzet. Mint elhangzott, továbbra is ezrek várják a kitelepítési értesítést.

Tűzoltók a kaliforniai Ventura megyében (MTI/AP/Noah Berger)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »