Felkészülés a holtodiglanra – a jegyesoktatás kulisszatitkai

Tata valódi kánaánja a szerelmespároknak, a városban csaknem száz esküvőt rendeznek meg évente a katolikus és protestáns egyházak. A Tatai Református Egyházközség lelkipásztoraihoz, így Farkas Balázshoz is az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek a párok házasságkötésre való lelki felkészítésre, jegyesoktatásra, ahol az Istentől kapott értékekről gondolkodva hangolódnak rá a boldogító igenre.

A felettébb romantikus helyszínek mellett a Tatára érkezők különösen rugalmas fogadtatásban részesülnek a református egyházközségnél. A szertartás lehet szabadtéren, a felektől nem elvárás a konfirmáció, hovatovább akkor is tartanak egyházi esküvőket, ha egyik fél sem református. Ezzel kapcsolatban gyülekezetenként lehetnek eltérések, Tatán a legfőbb kritériuma az egyházi szertartásnak a jegyesoktatásokon való részvétel és a polgári házasságkötés megléte.

jegyesoktatás, házasság, esküvő Fotó: Unsplash

A református egyházban a polgári esküvő megszentelése történik a templomi eskütételnél

Fotó: Unsplash

– A keresztség sákramentum, a házasságkötés azonban nálunk, reformátusoknál nem. A keresztség nem feltétele a házasságkötésnek, annak akkor kell megtörténnie – amennyiben gyermekként nem részesült benne –, ha felnőttként szeretné elfogadni az Úr Jézust személyes Megváltójának. Házasságkötésnél a párok a szerelmi kapcsolatukba hívják Istent, hogy jelen legyen mint harmadik fél, akihez mind a ketten tudnak kapcsolódni együtt és külön-külön is. És ebből aztán még lehet keresztség, konfirmáció, gyülekezeti elköteleződés, szolgálat, ahogy láttunk is nagyon szép példákat a közösségünkben – mondja Farkas Balázs. A párok gyermekeiket számos esetben elhozzák megkereszteltetni a gyülekezetbe, esetleg a Házas Randi nevű program apropóján térnek vissza, amelyet az elmúlt években esküt tevők szerveznek az egyházközség házassággondozó alkalmaként.

A jegyesoktatásra legtöbbször nyitottan érkeznek a párok, még ha nem gyakorlottak is a vallási életben. Nem volt még olyan, hogy kelletlenül vagy kötelességszerűen végezték volna az alkalmakat. – Isten jelenléte és az ő szeretete mindenki számára izgalmas és vonzó lehetőség, szeretnénk mindezt közös életükben táplálni – osztja meg személyes tapasztalatait a lelkész.

Farkas Balázs esküvői szertartáson. Fotó:Tápai Martin

Farkas Balázs egy esküvői szertartáson

Fotó: Tápai Martin

Farkas Balázs elmondása szerint a beszélgetéseken gyakran találkozni az istenkép torzulásaival. Ha valaki Istenről csak elvontan gondolkozik, esetleg a vallást olyan múzeumnak tekinti, ahonnét csupán lexikális ismereteket lehet szerezni, vagy egyéb gátló tényezők vannak a helyes istenkép kialakulásában, akkor igyekszik korrigálni. Aktuális kérdésként gyakran felmerül a nő-férfi viszonyban meglévő különbségek. – Miért fontos, hogy a férfi „gondviselő”, a nő pedig „segítőtárs”? Ez nagy kérdése, dilemmája a mai társadalomnak, fontos érintenünk, nagyon jó beszélgetések szoktak kiindulni belőle. Sokszor rácsodálkoznak a Bibliából kapott értékes és tiszta válaszokra – magyarázza a lelkipásztor.

Farkas Balázs elmeséli, hogyan épül fel a jegyesoktatás. A játékos ismerkedőbeszélgetések után szóba kerülnek a házassággal kapcsolatos legalapvetőbb tanítások: a teremtés története, amikor a férfi egyedüllétére és magányára válaszul Isten megalkotja a másik felét, a páli levelek házastársi intései, vagy épp Gary Chapman Szeretetnyelvek című könyve, amely kapcsán a szeretet képességéről és az öt szeretetnyelvről beszélgetnek a felek. Olyan popkulturális alkotások is megjelennek fakultatív házifeladatként egy-egy alkalomra készülve, mint A viskó, az Imával nyert csaták vagy a The chosen című sorozat.

jegyesoktatás, házasság, társ Fotó: Unsplash

Változó a jegyesoktatás menete, a lelkészeknek és az egyházközségeknek is van mozgásterük a témában

Fotó: Unsplash

– Ugyanakkor nem tippeket osztogatunk, inkább azt igyekszünk hangsúlyozni, hogy bármilyen helyzet áll is fenn, az élő Isten tud segítséget nyújtani. Nem véletlen, hogy az Isten szeretete egymás mellé terelte és megtartotta őket egymás mellett, nem véletlen, hogy Isten szeretetéről most egymás és családjaik előtt bizonyságot tesznek. Ez a legfontosabb üzenet – állítja Farkas Balázs.

– Nyilván minderről lehetne éveken keresztül is beszélgetni. Arra ez a néhány alkalom kevés, hogy mindent megértsenek abból a titokból, amit Isten a Szentíráson vagy Jézus Krisztuson keresztül üzen, de a legfontosabb szeleteket próbáljuk átadni, hogy amennyiben további éhség van bennük, bárhol éljenek is a későbbiekben, ne akarjanak itt megállni – teszi hozzá.

A lelkipásztor arra is kitér, fontos figyelnie az egyháznak, hogy ne keveredjen bele az esküvőket övező egyre fejlettebb iparág anyagiasságába. Tatán például az esketésnek nincs szolgálati díja, az esküvőhöz kapcsolódó stóla fakultatív lehetőség.

– Ha azt látjuk, hogy Isten áldását tiszta szívvel óhajtják, szeretnék, hogy házasságukban legyen valami többlet, még ha az ismeretük hiányos is, nem mondhatjuk azt, hogy ennek ilyen és olyan feltételei vannak, legyen az anyagi vagy egyházi kötődés. Aztán majd szépen lassan rájönnek, hogy Isten szeretete nem plusz, nem többlet a házasságukban, az életükben, hanem igazából mindennek az alapja. Ha ez sikerül, akkor valamit elértünk. Nagyon messzire elérhet egy-egy jegyesoktatás hatása – vallja Farkas Balázs.

A házassági eskü szövege

Én, … esküszöm az élő Istenre, aki Atya, Fiú, Szentlélek, teljes Szentháromság, egy, örök Isten, hogy …*-t, akinek most Isten színe előtt kezét fogom, szeretem. Szeretetből veszem el őt (vagy: megyek hozzá), Isten törvénye szerint, feleségül. Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek, vele tűrök, vele szenvedek, és őt sem egészségében, sem betegségében, sem boldog, sem boldogtalan állapotában, holtomig vagy holtáig, hitetlenül el nem hagyom, hanem teljes életemben hűséges gondviselője (vagy: segítőtársa) leszek. Isten engem úgy segítsen. Ámen.

*Itt a menyasszony, illetve a vőlegény nevét kell mondani.