Felkelések és természetvédelem uralta a 2019-es év sajtófotóit

Már harmadik alkalommal ad otthont a World Press Photo kiállítás budapesti állomásának a Magyar Nemzeti Múzeum. A világ legnagyobb sajtófotós kiállítása szeptember 24. és október 25. között tekinthető meg a magyar fővárosban.

A szerdai sajtótájékoztatón Révész Tamás kiállításszervező kiemelte, a koronavírus-járvány miatt rendkívüli ez a kiállítás. Rámutatott, a Magyar Nemzeti Múzeum mindent elkövetet, hogy a látogatók meg tudják tartani a kellő távolságot: a korábban megszokottól eltérően nincsenek a termek közepén panelek, minden fotó a falakon tekinthető meg, a kiállítás így ezer négyzetméternyi területet foglal el.

Hangsúlyozta, hogy idén is van egy első díjas magyar fotós:

a Németországban élő Esther Horvath a Környezet kategóriában győzött, így ő az első magyar hölgy, aki a legrangosabb fotópályázat első díját megkapta.

Horvath fényképe a World Press Photo hazai kiállításának molinójára is felkerült: a Jegesmedve és bocsa című fotón a két állat az Északi-sark mellett kutató Polarstern kutatóhajó közelébe merészkedett, Horvath a felvételt tavaly október 10-én készítette, a kísérőszövegben pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a Föld leggyorsabban olvadó jégtakarója az Északi-sarkvidéken található, ahol a felmelegedés üteme kétszerese az átlagosnak. A Polarstern az első, amely be tudott hatolni a hat hónapig tartó éjszaka szélsőségesen hideg körülményei közé, a hajón dolgozó csaknem 100 főnyi kutatócsapat és személyzet pedig hasznos adatokat szolgáltat a klímamodellekhez.

A fotós a sarkvidéki expedíciós munkájáról várhatóan október folyamán fog előadást tartani a múzeumban.

A koronavírus miatt rendkívüli körülmények jellemzik az idei kiállítást
Várdai Gábor / Alfahír

Révész úgy véli, sosem volt még ennyire erős a Környezet kategóriában a verseny, ő maga például sosem gondolta volna, hogy több tigriskölyök van családoknál üzleti célból (simogatás, programok), mint állatkertekben és vadon összesen.

A zsűri egyébként 73 996 fényképből válogatta össze kategóriánként a legjobb egyedi és sorozatfotókat, ebből most 151 tekinthető meg a kiállításon. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint 4 millióan tekintik meg, és az elmúlt két évben a budapesti a második leglátogatottabb bemutató volt.

A kiállításszervező arra is felhívta a figyelmet, hogy idén már három kísérőkiállítás is megtekinthető a World Press Photo mellett: az immár hagyományossá vált Digital Storytelling mellett Tóth József „Füles” PÉLDA-képeim című kiállítása, valamint a kizárólag mobiltelefonnal készített fotópályázat, a Next-Image Mobilfotó magyar díjnyertes művei is megtekinthetők.

Tóth József „Füles”, aki először a már legendássá vált tehéntúróreklámmal vált ismertté, felidézte: 1986-ban azt kérték tőle, készítsen „valamit, ami nem reklám”. Ő ekkor elkezdte fényképezni a saját fotós kollégáit, a kiállított fotókat – melyekhez egy-egy történet is tartozik – egy-egy humoros és/vagy megszívlelendő gondolattal látta el.

Tóth József “Füles” közismert reklámfotója

Tóth József “Füles” (j) szotrizik egy fényképéről
Várdai Gábor / Alfahír

Kiscsatári Marianna fotótörténész, muzeológus, a kiállítás kurátora aláhúzta, különleges a fotózás történetében, hogy egy fotográfus a kollégái arcképcsarnokának összeállításával tiszteleg előttük. Így azután óriási öröm számukra, hogy a gyűjteményük ezzel az összeállítással gazdagodott.

Trubek Zsuzsanna, a Huawei Technologies PR-menedzsere, a mobilfotó-kiállítás fővédnöke azt emelte ki, ma már mindannyian készítünk telefonos fényképeket, vagyis a fotográfia már nem arisztokratikus tevékenység, hanem demokratizálódott, sőt a mobiltelefonok a művészi kifejezés eszközévé váltak. A fővédnök köszönetet mondott mind a profi, mind az amatőr fotósok közreműködéséért.

Izgalmasnak ígérkezik a mobiltelefonnal készített fotók kiállítása is
Várdai Gábor / Alfahír

Hírdetés

A kiállítást idén is a Liget folyóirat szerzőinek asszociációs művei kísérik. A folyóirat alkotói bármiféle kommentár nélkül kapták meg a World Press Photo kiállítási képeit, akik „szabad prédaként” csaphatnak le rájuk. Idén 13 szerző 23 művel jelentkezett, ezek a Liget erre a célra létrehozott aloldalán olvashatók.

A kiállított fotók valóban lenyűgözőek. Nagyon sok mutatja be természetünk sebezhetőségét, de ugyancsak számos kiállított fénykép ábrázol demokratikus tiltakozásokat szerte a nagyvilágból. Az év sajtófotója ugyancsak egy ilyen mű lett: a szudáni Kartumban 2019. június közepén készült. A készítésének körülményeiről a japán fotós, Jaszujosi Kiba ezt mondta:

A helyen teljes áramszünet volt. Aztán váratlanul az emberek tapsolni kezdtek a sötétben. Az emberek feltartották a mobiltelefonokat, hogy megvilágítsanak egy fiatal férfit a középpontban. Egy rögtönzött, híres tiltakozó verset mondott. Lélegzetvétele alatt mindenki azt kiáltotta: „thawra”, ami a forradalom arabul. Arckifejezése és hangja lenyűgözött, nem tudtam levenni róla a figyelmemet, és így ragadtam meg a pillanatot.

Ugyanakkor számos felvétel nem is csak a felkelést mutatja be, hanem azt a humanitárius katasztrófát is, ami az ilyen állapotok velejárója szokott lenni.

A kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban szigorú egészségügyi szabályok betartásával tekinthető meg. A maszk viselése természetesen kötelező, a megvásárolt jegyek pedig csak abban az idősávban jogosítanak belépésre, amit feltüntettek rajta. Az épületbe egy óra alatt legfeljebb 150 fő léphet be, a javasolt tartózkodási idő pedig 1-1,5 óra.

Tekintsék meg kedvcsináló képgalériánkat is!

Révész Tamás

Révész Tamás

Trubek Zsuzsanna, Tóth József "Füles", Révész Tamás, Kiscsatári Mariann

Trubek Zsuzsanna, Tóth József “Füles”, Révész Tamás, Kiscsatári Mariann

Tóth József "Füles", PÉLDA-képeim

Tóth József “Füles”, PÉLDA-képeim

Tóth József "Füles"

Tóth József “Füles”

World Press Photo

World Press Photo

Tóth József "Füles", PÉLDA-képeim

Tóth József “Füles”, PÉLDA-képeim

Tóth József "Füles", PÉLDA-képeim

Tóth József “Füles”, PÉLDA-képeim

World Press Photo

World Press Photo

World Press Photo

World Press Photo

Next-Image

Next-Image

Next-Image, Tóth József "Füles"

Next-Image, Tóth József “Füles”

Next-Image

Next-Image

Tóth József "Füles", PÉLDA-képeim

Tóth József “Füles”, PÉLDA-képeim

Tóth József "Füles", PÉLDA-képeim

Tóth József “Füles”, PÉLDA-képeim

World Press Photo

World Press Photo

15


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »