Feljelenti az EMNP Tudosét

Feljelenti az EMNP Tudosét

Feljelentést tesz az Erdélyi Magyar Néppárt Mihai Tudose román kormányfő ellen, miután az, „a náci ideológiára emlékeztető módon, akasztással fenyegette mindazokat, akik kitűznék a székely zászlót”.

A Néppárt Országos Elnöksége korábbi nyilatkozatában leszögezte: a román miniszterelnök szavai teljességgel elfogadhatatlanok különösen a centenáriumi események elején, és alkalmasak arra, hogy az erdélyi magyar nemzeti közösségben félelmet keltsenek.

Hírdetés

Épp ezért a Néppárt lemondásra szólította fel Mihai Tudosét, akit most fel is jelentenek a Büntető Törvénykönyv 369-es cikkelyére hivatkozva.

„Aggodalomra ad okot a tény, hogy miközben a három romániai magyar párt közösen kezdeményezi az önrendelkezésről folytatott román—magyar párbeszéd mielőbbi megkezdését, addig Románia miniszterelnöke – az európai értékekkel és az emberi jóérzéssel ellentétes módon, a 20. század legsötétebb korszakát idézve – akasztásról beszél”, áll a Néppárt korábbi közleményében.

A párt vezetősége ugyanakkor az Európai Szabad Szövetséget kérte, hogy nemzetközi fórumokon is gyakoroljanak nyomást a román államfő felelősségre vonása érdekében, valamint arra szólították fel a román politikai szereplőket, hogy „vészjósló hallgatásukat megtörve”, nyíltan határolódjanak el Mihai Tudose kijelentésétől. (Közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »