Feljelenti a román kormányfõt a Romániai Magyar Jogvédõ Egyesület

A Romániai Magyar Jogvédő Egyesület is felháborodását fejezi ki Mihai Tudose miniszterelnök kijelentései miatt. A szervezet közleménye szerint az, hogy a miniszterelnök bármilyen nemű párbeszédet elutasít a magyar képviselőkkel, már önmagában elítélendő, hiszen fenntartja a lappangó konfliktust és nem kínál semmilyen megoldást.

Szilágyi István kisebbségjogász, a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület elnöke elmondta: “Az identitás és a véleménynyilvánítás szabadságát maga az alkotmány rögzíti, ezt Mihai Tudosenek is tiszteletben kell tartania, még ha nem is ért vele egyet. A kormányfő nyilatkozatai továbbá nyilvánvalóan sértik az erdélyi magyarok, különösen a székelyek méltóságát, és etnikai alapon diszkriminálja őket, ezért a Romániai Magyar Jogvédő Egyesület feljelentést készül beadni az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD).”

Hírdetés

A 2017 őszén alakult szervezetet azzal a céllal hozták létre Székelyudvarhelyen, hogy kivédje az ehhez hasonló támadásokat, amelyek az erdélyi magyarokat és annak elöljáróit érintik, illetve alternatív jogi megoldásokat nyújtsanak a szabad nyelv- és zászlóhasználattal kapcsolatban. Az egyesület pártfüggetlen módon áll a magyar önkormányzatok és a magyar emberek rendelkezésére. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »