Feljelenti a kormányt a NER-kedvenc 4iG tiltott támogatása miatt Donáth Anna és Hadházy Ákos

Feljelenti a kormányt a NER-kedvenc 4iG tiltott támogatása miatt Donáth Anna és Hadházy Ákos

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerdán közösségi oldalán jelentette, hogy Donáth Anna momentumos EP-képviselővel közösen feljelenti a magyar államot az EU-nál a 4iG tiltott támogatása miatt.

Mint írják, szerintük

„egyértelmű nemzetbiztonsági kérdés, hogy egyetlen ember kezébe, a 4iG tulajdonosához kerül-e a magyar internet kapcsolója.”

A politikusok ezért levelet írtak az Európai Bizottságnak, hogy állapítsák meg, hogy

„a cég működése nemzetbiztonsági kockázatot rejt, és nincs rendjén, hogy az állam hagyja, hogy ennyi kritikus infrastruktúra kerül egyetlen magántulajdonos kezébe.”

Mint január elején megírtuk, a 4iG nemrég vásárolta fel a Digi Távközlési Szolgáltató Kft-t, tranzakció értéke 625 millió euró volt.

Hírdetés

Hadházy és Donáth szerint a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG végső célja ugyanis az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai kommunikációs piacon.

A két ellenzéki politikus úgy véli,

amennyiben létrejön az üzlet, „ez azt jelentené, hogy Orbán Viktor bizalmasának kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat, a műholdas kommunikáció és az optikai hálózat jelentős része.”

Az Európai Bizottságnak írt levelükben azt kérik, hogy

  • vizsgálja meg, hogy összeegyeztethető-e az uniós joggal a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást” lehetővé tevő jogszabály.
  • vizsgálja meg a felvásárlásokat európai versenyjogi szabályok szerint is, hiszen a cég tevékenysége határokon átívelő.
  • vizsgálja meg, a cég tiltott állami támogatása-e az MFB 100 milliárd forintos, és az MNB 84,45 milliárd forintos pénzügyi segítsége.
  • Mint ismert, a 4iG a kormányközeli gazdasági holdudvar egyik kiemelt szereplője, terjeszkedése az utóbbi években jellemzően állami bankok segítségével zajlott és zajlik jelen esetben is.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »