Feljelentették Rastislav Káčert, Szlovákia egykori budapesti nagykövetét

Samu István, az Új Egység Mozgalom elnöke ma délután feljelentést tett Rastislav Káčer, Szlovákia előző magyarországi nagykövete ellen a komáromi járási rendőrkapitányságon. Tette ezt azért, mivel az exnagykövet az Aktuality.sk podcast adásában négy nappal ezelőtt arról beszélt, hogy Orbán Viktor kormányának revíziós törekvései vannak és mindössze három lépésnyire vagyunk az „orbáni Magyarország területi követeléseitől”.

Samu, aki egyébként az MKÖ listáján indul a jövő évi parlamenti választásokon, rámutatott, hogy különösen érzékeny témáról van szó, egyrészt mert kampányidőszak van, másrészt, mert jövőre épp századik évfordulója lesz a trianoni békediktátumnak.

Samu véleménye szerint Káčer kijelentései egyértelműen rémhírek, hamisak és megtévesztőek. Szerinte az ilyen kijelentések miatt a felvidéki magyarságon csattan majd az ostor, hiszen a többségi társadalomban felesleges indulatokat gerjeszt a magyar közösséggel szemben.

Hírdetés

A feljelentést követő rögtönzött sajtótájékoztatón Németh Titusz az Új Egység Mozgalom nevében elmondta, mozgalmuk elítél mindenfajta nemzeti uszítást. Mint mondta, Rastislav Káčer, a Szlovák Köztársaság egykori budapesti nagykövetének szavaira feltétlenül reagálniuk kellett, mivel véleményünk szerint uszító és pánikkeltő.

A feljelentést a szlovák Büntető törvénykönyv 361-es paragrafusának első bekezdése értelmében tette meg Samu István, amely kimondja, hogy aki olyan valótlan tényen alapuló rémhírt terjeszt, amely alkalmas arra, hogy emberek csoportjában nagymértékű zavart, vagy nyugtalanságot keltsen, vagy arra alkalmas cselekményt követ el, az két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kérdésünkre Samu István elmondta, a következő napokban a rendőrség kihallgatásra beidézi Káčert. Erről ő, mint feljelentő értesítést kap. „A vizsgálatot lefolytató ügyész dönti majd el, hogy vádat emelnek-e a volt nagykövet ellen, vagy sem” – válaszolt Samu István a Felvidék.mának.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »