Feljelentették a DNA-nál a vásárhelyi bírságolókat

Feljelentették a DNA-nál a vásárhelyi bírságolókat

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) tett bűnvádi feljelentést a székely szabadság napján megtartott marosvásárhelyi felvonulást szervező a Siculitas Egyesület a Maros megyei csendőrség parancsnoka, Iulius Cenan és hat beosztottja ellen.

kincses_dna_8_bKincses Előd és Izsák Balázs

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által megbízott Kincses Előd ügyvéd a keresetben rámutat: a csendőrparancsnok hivatali visszaéléssel vádolható, ugyanakkor a büntető jegyzőkönyvekben észlelt hamisításokra is felhívja a vádhatóság figyelmét.

A csendőrséget segítők is kaptak bírságot  

Az már korábban kiderült, hogy a csendőrség képviselői olyanokat is megbírságoltak, akik az esemény napján még csak a megyében sem tartózkodtak. A videofelvételekre alapozó, a Siculitas szerint hamis jegyzőkönyvek kitöltésében Iulius Cenan irányítása alatt hat csendőr vette ki a részét: Mircea Pop, Cristian Socol, Lucian Popa, Caius Corseliuc, Alin Păcurar és Nagy Árpád.

Az SZNT visszautasítja a büntetési jegyzőkönyvek jogalapját, miszerint a bírságoltak egy törvénytelenül szervezett utcai megmozduláson vettek volna részt. „A székely szabadság napi felvonulás egy törvényesen, időben bejelentett és 48 órán belül közigazgatási határozat által be nem tiltott rendezvény volt, ami nem engedélyköteles” – szögezte le Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke emlékeztett, alapfokú ítéletében a Maros megyei törvényszék helybenhagyta a Siculitas Egyesület beadványát, amelyben a civil szervezet arra kérte az igazságszolgáltatási szerveket, hogy kötelezzék a városházát a 2016-os megemlékezés és utcai menetelés engedélyeztetésére. Ráadásul Ciprian Căluşer, a rendezvényt nagy erőkkel biztosító csendőrség mobil egységének szóvivője a tüntetés után az MTI-nek még azt nyilatkozta, hogy a székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés és a résztvevők elvonulása rendbontás nélkül zajlott.

Ennek dacára néhány nap múlva az SZNT elnökét főszervezőként 10 ezer lejjel büntette a csendőrség, a munkában segédkező László Györgyöt pedig 6 ezerrel. A hatóság több tucat olyan személyt is megbírságolt, akik a rend fenntartásában segítettek a csendőrségnek. „Ha ebben az ügyben valakit lehet büntetni, az a Siculitas Egyesület, más senki. Érdekes, hogy két évvel ezelőtt a csendőrség még ismerte a törvényt, most viszont olyanokat is bírságolt, akiknek ő kérte a segítségét” – mutatott rá a visszaélésre Kincses.

Nincs tüntetés csendháborítás nélkül

Kincses Előd szerint a csendháborításra vonatkozó kifogás szembemegy az Emberi Jogok Európai Bírósága joggyakorlatával. A DNA-nak címzett beadványában a jogász rámutat, hogy éppen a magyarországi Bukta-perben Bukta Dénesné és társai azok után nyertek Strasbourgban a magyar állam ellen, miután a budapesti rendőrség engedély nélküli tüntetésen való részvétel és csendháborítás miatt bírságolt.

A 2007. október 17-én hozott jogerős ítéletében az emberi jogok bírósága megállapította, hogy túlkapás történt a magyar rendőrség részéről csendháborításra hivatkozni egy spontán, civilizált tüntetésen. „Mindezt a román csendőrség is nagyon jól tudja, hisz senkit nem bírságolt a bukaresti Colectiv-tüntetések miatt, még akkor sem, ha a megmozdulások a kormány bukásához vezettek” – mutatott rá a hatóság által alkalmazott kettős mércére Kincses Előd.

A Marosszentgyörgyön állomásozó alakulat – mint ismeretes – olyan személyeknek is postázta a büntetési jegyzőkönyvet, akik nem vettek részt a március 10-i felvonuláson. A marosvásárhelyi Karácsonyi Dezső és kollégája, Petelei Csaba István, egy magáncég gépkocsivezetője, illetve kereskedelmi ügynöke a tüntetés napján Buzău, illetve Bákó megyében végezte a munkáját. A két munkatárs március 10-én reggel kelt útra és 11-én este ért vissza Vásárhelyre, ezt különböző okiratokkal is igazolni tudják.

Hasonló helyzetben van a kézdivásárhelyi Szőcs Csongor, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) előzetes letartóztatásba helyezett elnökének, Szőcs Zoltánnak a testvére is, aki a rendezvény napján épp a fivérét próbálta meglátogatni Bukarestben. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei elnökét, Cseh Gábort is megbírságolták, pedig a felvonulás időpontjában egy színházi rendezvényen volt.

A jegyzőkönyv szerint valamennyien egy be nem jelentett rendezvényen vettek részt, ahol az autonómiát népszerűsítették és hangoskodásukkal zavarták a lakókat. Ezelőtt két évvel a Maros megyei csendőrség 3 ezer lejes bírságról szóló büntető jegyzőkönyvet állított ki a kézdivásárhelyi Vetró-Bodoni András nevére, erőszakra való buzdítás és a közrend veszélyeztetése miatt, a szobrászművész-pedagógus azonban nem volt ott a felvonuláson. A hatóság három hónappal később visszavonta a jegyzőkönyvet.

Kincses Előd – aki maga is a megbírságoltak között van – múlt héten a marosvásárhelyi bírósághoz fordult a felvonulás szervezéséért, illetve a felvonuláson való részvételért kiállított 67 bírságolási jegyzőkönyv megsemmisítését kérve. A kiállított jegyzőkönyveket sem a megbírságolt személyekkel, sem tanúkkal nem íratták alá, ezért ezek – az ügyvéd megítélése szerint – semmisnek minősülnek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »