Feljelentette a magyar államot a mozgáskorlátozottak szövetsége

Feljelentette a magyar államot a mozgáskorlátozottak szövetsége

A magyar állam, Budapest Főváros Önkormányzata és BKV Zrt. az M3-as metró részleges akadálymentesítésével megsértette a fogyatékossággal élő személyekkel szemben az egyenlő bánásmód követelményét, ezért a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) eljárást kezdeményez ellenük az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál – írta közleményében a szövetség.

A MEOSZ kérte az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy kötelezze az eljárás alá vontakat a jogsértő állapot megszüntetésére és a jogszerű állapot fenntartására, vagyis az M3-as metró állomásainak külön-külön történő akadálymentesíthetőségének vizsgálatára, az akadálymentesíthetőség kidolgozására, az akadálymentesítés állomásonkénti költségvetésének kidolgozására, az akadálymentesítés elvégzésére, a költségek egyetemleges viselésére.

A szövetség emlékeztetett arra, hogy több alkalommal jelezték, hogy az akadálymentesítés követelményének figyelmen kívül hagyása hazai és nemzetközi jogszabályokat, vállalásokat sért. Hozzátették: a projekt ráadásul uniós forrásból valósul meg, ahol szintén meg kell felelni a hozzáférhetőségi követelményeknek, a részleges akadálymentesség nem elfogadható. Mint írták, a jogszabályi kötelezettségek betartatásában a kormánynak mint a végrehajtó hatalomnak felelőssége van.

Hírdetés

http://mno.hu/

Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi tervek szerint a húszból nyolc állomás a felújítás után sem lesz akadálymentes. A kimaradó megállók jelentős közlekedési csomópontokban, fontos egészségügyi intézményeknél, lakótelepeknél találhatók, többségük a belvárosban, ezért sem engedhető meg szerintük, hogy a következő 30-40 évben az utasok jelentős része ne érhesse el ezeket metróval.

A MEOSZ szerint az M3-as metró ügye országos jelentőségű, hiszen a mozgássérült emberek ellátása Budapest-központú, számos szolgáltatást – például az egészségügy, a rehabilitáció, az oktatás területén – kizárólag itt tudnak igénybe venni.

A szövetség még október végén megbeszélésre hívta egyebek mellett a kormány és a Főpolgármesteri Hivatal képviselőjét, ahol ígéretet kaptak arra, hogy munkacsoportot állítanak fel az akadálymentesítés megvalósítása érdekében. Ez ügyben később levelet is írtak, erre azonban azóta nem érkezett válasz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »